• După 20 de ani, armata americană a încheiat retragerea din Afganistan.
  • În momentul de față, țara este pe mâinile talibanilor.
  • Este cel mai lung război din istoria Americii.

Joe Biden, președintele SUA, face primele declarații după retragerea armatei americane din Afgansitan. Biden a transmis un mesaj în care salută „curajul, profesionalismul și hotărârea”, cu care militarii americani au susținut „cel mai mare pod aerian, din istorie”.

Joe Biden face declarații la Casa Albă: „13 eroi și-au dat viața pentru a salva oameni. A fost cel mai lung război din istoria armatei americane. Cei corupți au predat țara talibanilor. Ultima misiune a fost una de milă, nu de război. Am luat decizia de a încheia acest război încă din aprilie. Teroriștii așteptau să atace, dar soldații americani și-au făcut datoria. Nu am vrut să extind acest război. Mai rămân cetățeni americani în Afganistan, au dublă cetățenie. Putem să-i oprim pe teroriști fără să fim neapărat pe teren. Vom continua să luptăm împotriva amenințărilor”.

SUA se axează pe războiul comercial împotriva Chinei

„În calitate de comandant-șef, cred cu tărie că cel mai bun mod de a ne proteja securitatea este printr-o strategie dură, nemiloasă, concentrată și precisă, care urmărește teroarea acolo unde este astăzi. Nu acolo unde era acum două decenii.”, a spus Biden.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Biden a subliniat că SUA vor continua să sprijine poporul afgan, dar prin presiuni diplomatice și ajutor umanitar.

„După 20 de ani de război nu mai vreau să mai trimit o generație de americani la război. Nu vrem să mai trimitem trupe. E cazul să ne folosim forța diplomatică”, a adăugat președintele SUA.

De asemenea, președintele american a transmis că Statele Unite duce o luptă importantă în momentul de față, cum ar fi conflictul comercial împotriva Chinei.