• Administrația Biden a SUA plănuiește noi sancțiuni împotriva Rusiei.
  • SUA vizează veniturile din petrol ale Moscovei.
  • Rusia folosește o „flotă fantomă” pentru a evita sancțiunile.
  • Plafonul de preț a redirecționat exporturile rusești către Asia.
  • Rusia rămâne unul din cei mai mari producători de petrol.

Administrația Biden intenționează să impună mai multe sancțiuni Rusiei din cauza războiului său cu Ucraina.

SUA vizează veniturile din petrol prin acțiuni împotriva petrolierelor care transportă țiței rusesc, au declarat duminică două surse pentru Reuters.

Biden ajută cât mai poate

Administrația Președintelui Joe Biden a încercat să consolideze sprijinul pentru Ucraina înainte ca președintele ales Donald Trump să preia funcția la 20 ianuarie, având în vedere plângerile frecvente ale liderului republican cu privire la costul sprijinului SUA pentru Ucraina.

Recomandări

CE ȘTIU ELEVII?
UNDE TE CAZEZI ÎN 2025?
UNDE SCHIEZI AZI
CUM SE SCHIMBĂ ECONOMIA
CÂT DE OPTIMIST EȘTI?
NO MORE FACT-CHECKING

Administrația Biden plănuiește sancțiuni care vizează petrolierele care transportă petrol rusesc vândut peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril al Occidentului, au declarat sursele.

Rusia a folosit așa-numita flotă fantomă de nave învechite pentru a evita plafonul. Multe dintre nave sunt mai puțin sigure și predispuse la deversarea de petrol, spun experții în transport maritim.

De la invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022, SUA a sancționat zeci de astfel de nave, dintr-o flotă estimată la câteva sute, pentru a reduce capacitatea acesteia de a finanța invazia.

Plafonul a determinat Rusia să își redirecționeze vânzările de petrol către China și India, care au fost dispuse să cumpere țiței rusesc, care este de obicei vândut cu o reducere față de piața globală, chiar dacă este vândut peste plafonul de preț.

„Va fi un pachet mare”, a declarat una dintre surse. Cealaltă sursă a declarat că sancțiunile vor include probabil și măsuri împotriva persoanelor implicate în unele rețele care comercializează petrol peste prețul plafon.

Luna trecută, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat pentru Reuters că SUA analizează sancțiuni suplimentare împotriva petrolierelor și nu ar exclude sancțiuni împotriva băncilor chineze, deoarece încearcă să reducă veniturile din petrol ale Rusiei și accesul la aprovizionarea externă pentru a alimenta războiul din Ucraina.

Biroul de control al activelor străine al Trezoreriei nu a răspuns imediat duminică la o cerere de comentarii.

G7, UE și Australia au impus plafonul de 60 de dolari pentru petrolul rusesc la sfârșitul anului 2022, interzicând utilizarea serviciilor maritime occidentale, cum ar fi transportul, asigurarea și finanțarea pentru transporturile de petrol la un preț egal sau mai mare decât plafonul. Rusia se numără printre primele trei țări producătoare de petrol din lume.

Citește și