Apar detalii în presa internaţională cu privire la o serie de ordine executive pe care Joe Biden, noul preşedinte american, le va semna în primele zile din mandatul său care va începe oficial miercuri, în data de 20 ianuarie 2021, conform BBC.

Biden va semna decrete pentru a elimina interdicţiile de călătorie impuse de Donald Trump, cât şi pentru a reintroduce America în Acordul Climatic de la Paris, din nou.

Mai mult, preşedintele-ales ar putea semna decrete prin care să grăbească reunirea familiilor separate la graniţa SUA cu Mexic, cât şi pentru a impune un set de reguli legat de obligativitatea purtării măştii de protecţie în vremea Covid-19.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Toate cele 50 de state americane sunt în alertă pentru ziua de miercuri când va avea loc ceremonia de inaugurare, iar mii de soldaţi au fost mobilizaţi pentru a proteja Washington DC, pregătiţi pentru posibile violenţe.

Ce schimbări aduce „furtuna” de măsuri

În primele ore după ce va călca în Casa Albă, Joe Biden va demara o „furtună” de acţiuni executive proiectate pentru a transmite un semnal clar de delimitare faţă de administraţia precedentă, conform unor documente citate de presa internaţională.

Reintroducerea SUA în Acordul Climatic de la Paris şi realinierea Americii la standardul reducerii emisiilor de carbon stabilit acolo reprezintă una dintre primele mutări pe care le va face Joe Biden la întoarcerea în Casa Albă.

O altă mutare a lui Biden vizează eliminarea interdicţiei de călătorie aplicată de Trump multor ţări în care majoritatea populaţiei este formată din musulmani.

Mai mult, noul preşedinte american vrea să impună obligativitatea purtării măştii pe proprietatea statului, cât şi atunci când se călătoreşte interstatal.

Pentru a-i ajuta pe americanii afectaţi din punct de vedere financiar de pandemie, Joe Biden vrea să prelungească restricţiile impuse la nivel naţional asupra evacuărilor şi executărilor silite.

Ordinele executivă reprezintă doar o parte din ambiţiile lui Biden în primele 10 zile de mandat, conform presei internaţionale.

Preşedintele-ales va trimite şi o nouă lege a imigraţiei către Congres, în timp ce va insista pentru aprobarea planului de revenire economică de 1.900 de miliarde de dolari.

Joe Biden a mai declarat anterior că administraţia sa vrea să livreze 100 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 în primele 100 de zile de mandat – după ce a descris campania actuală ca fiind un „eşec”.

Cu ce provocări se confruntă Biden

Preşedintele-ales preia funcţia în mijlocul unei pandemii fără precedent. Numărul de morţi cauzate zilnic de Covid-19 în America este de ordinul miilor, iar până acum circa 400.000 de persoane şi-au pierdut viaţa.

În acelaşi timp, ţara se resimte în urma violenţelor recente de la episodul asaltului de la Capitoliu, care a arătat cât de divizaţi sunt americanii.

Tema inaugurării lui Biden va fi „America Unită”, iar preşedintele-ales va aborda exact tema diviziunilor pe teme politice. Vicepreşedintele Mike Pence este aşteptat la ceremonie, însă Trump a declarat că nu va ajunge.

Biden va prelua preşedinţia celei mai puternice ţări din lumea liberă exact la două săptămâni de la protestele violente de la Capitoliu, care au avut loc în data de 6 ianuarie.

Mobilizarea de la Washington DC este impresionantă, chiar şi după standardele unei inaugurări prezidenţiale.

Pe o rază de kilometri întregi mai multe străzi au fost blocate cu bariere de ciment şi garduri de metal, iar peste 20.000 de soldaţi din Garda Naţională sunt aşteptaţi în teritoriu. FBI a emis avertismente cu privire la posibile violenţe şi marşuri armate plănuite de suporterii pro-Trump.