Joe Biden vine cu cadouri pentru partenerii globali.

Mai precis, un angajament de 4 miliarde de dolari ca sprijin pentru eforturile globale de vaccinare. Totul prin intermediul programului Covax, un mecanism de finanţare care îşi propune să furnizeze vaccinuri în sute de ţări.

Într-un discurs ţinut de la distanţă, cu ocazia video-conferinţei de securitate de la Munchen, Biden a promis că SUA vor face faţă provocărilor împreună cu aliaţii europeni.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

„Știu că ultimii ani ne-au tensionat şi testat relaţia transatlantică, dar Statele Unite sunt hotărâte să se implice din nou în Europa, să se consulte cu dvs., să câştige înapoi poziţia noastră de încredere şi leadership”, a declarat Joe Biden.

Anunţul preşedintelui Americii a fost primit cu entuziasm de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, şi de Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

„Acest angajament nu putea veni într-un moment mai bun, modul în care ieşim din această criză va avea consecinţe profunde pentru cetăţenii noştri, pentru economiile noastre şi, de asemenea, pentru poziţia alianţei noastre comune în lumea post-Covid”, a declarat Ursula von der Leyen.

„Vrem să fim un partener puternic şi de încredere. Să facem parteneriatul nostru o putere pentru o lume mai bună”, e de părere Charles Michel, președintele Consiliului European.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a avut cuvinte de laudă pentru noul preşedinte al Americii.

„Lucrurile arată mult mai bine pentru multilateralism în acest an decât în ​​urmă cu doi ani şi asta are o legătură cu faptul că Joe Biden a devenit preşedintele Statelor Unite ale Americii. Discursul său de acum, dar şi primele anunţuri ale administraţiei sale, ne-au convins că nu este vorba doar de vorbă, ci de acţiune”, a declarat Merkel.

Iar premierul britanic Boris Johnson a salutat revenirea Statelor Unite în poziția de lider al lumii libere.

„Lucrurile arată mult mai bine pentru multilateralism în acest an decât în ​​urmă cu doi ani şi asta are o legătură cu faptul că Joe Biden a devenit preşedintele Statelor Unite ale Americii. Discursul său de acum, dar şi primele anunţuri ale administraţiei sale, ne-au convins că nu este vorba doar de vorbă, ci de acţiune”, a explicat Boris Johnson.