• Joe Biden: „Putin a luat deja decizia. Nu cred că se gândește să folosească armele nucleare”.
  • „Este greu să citesc mintea lui Putin, dar nu cred că doar face exerciții”, a adăugat președintele american.
  • „Trebuie să demonstrăm unitatea noastră şi să continuăm consolidarea modalităţilor NATO în sensul descurajării şi apărării Flancului de Est”, a subliniat Klaus Iohannis.

Președintele SUA, Joseph Biden, a avut vineri seara o videoconferință cu liderii României, Canadei, Marii Britanii, Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei, Uniunii Europene și NATO.

De asemenea, el a susținut o conferință de presă în care a reiterat sprijinul SUA pentru Ucraina. Președintele Casei Albe spune că Vladimir Putin „s-a hotărât deja”.

Joe Biden: „SUA sprijină financiar Ucraina și pe ucraineni. Occidentul este unit împotriva invaziei Ucrainei. Rusia, nu este prea târziu! Puteți alege diplomația. Dacă Rusia alege războiul, va plăti scump. Rusia are de ales: război sau diplomație În acest moment, sunt convins că Vladimir Putin a luat o decizie. Nu cred că Putin ia în calcul armele nucleare. Este greu să-i citești gândurile lui Putin, dar nu cred că face doar exerciții. Da, sunt convins că Putin va invada Ucraina”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Potrivit unui oficial american din domeniul apărării, „mai mult de 40% din forțele rusești de la granița cu Ucraina sunt acum în poziție de atac, iar Moscova a început o campanie de destabilizare”.

Rusia va plăti „un preț extrem de mare” în cazul unui atac militar asupra Ucrainei, a avertizat vineri seara președintele american Joseph Biden, care a cerut Moscovei să revină la masa negocierilor.
Am discutat cu liderii țărilor aliate din cadrul NATO (…) despre ceea ce se va întâmpla în Ucraina, cel mai probabil în următoarele zile, pentru a ne asigura că rămânem sincronizați în Uniunea Europeană și în NATO. În ciuda eforturilor Rusiei de a ne diviza acasă și în străinătate, pot spune că acest lucru nu s-a întâmplat. Mesajul central al conversațiilor a fost unul de hotărâre și unitate„, a declarat Joseph Biden după videoconferința cu liderii Canadei, Marii Britanii, Franței, Germaniei, Italiei, României, Poloniei, Uniunii Europene și NATO.

Președintele american a denunțat numeroasele încălcări ale încetării focului în estul Ucrainei, atribuindu-le unor „combatanți susținuți de Rusia” care „încearcă să provoace Ucraina”. „De exemplu, bombardarea unei grădinițe din Donbas, incident pe care Rusia l-a atribuit în mod fals Ucrainei, și continuăm să vedem dezinformări prezentate publicului rus, inclusiv afirmații ale separatiștilor pro-ruși că Ucraina vrea să lanseze un atac masiv în Donbas. Pur și simplu nu există nicio dovadă în acest sens și sfidează logica de bază să susții că ucrainenii, în acest moment, cu peste 150.000 de soldați la granițele lor, ar escalada un conflict care durează de ani de zile. Mass-media de stat a Rusiei continuă să răspândească acuzații false privind un fals genocid în Donbas și să insiste că Ucraina ar dori să atace Rusia. Toate acestea fac parte dintr-un tipar pe care Rusia l-a mai folosit înainte, menit să creeze o justificare falsă pentru a ataca Ucraina”, a declarat președintele american.

Avem motive să credem că Rusia intenționează să atace Ucraina, în următoarea săptămână, în următoarele câteva zile. Credem că vor ataca orașul Kiev, capitala Ucrainei, un oraș cu 2,8 milioane de oameni nevinovați. Prezentăm în mod repetat planurile Rusiei, nu pentru că ne dorim un conflict, ci pentru că vrem să eliminăm toate motivele pe care Rusia le-ar putea invoca pentru a justifica o invazie în Ucraina și pentru a o împiedica. Nu vă faceți iluzii: dacă Rusia urmează acest plan, va fi responsabilă pentru un război catastrofal și inutil de ales. Statele Unite și aliații sunt gata să apere fiecare centimetru de teritoriu NATO de orice amenințare la adresa securității noastre”, a subliniat Biden, adăugând că Washingtonul și aliații nu vor trimite trupe de luptă în Ucraina, dar vor continua să ofere asistență poporului ucrainean.

Statele Unite și aliații vor fi alături de poporul ucrainean și vor trage Rusia la răspundere pentru acțiunile sale. Occidentul este unit și hotărât. Suntem pregătiți să impunem sancțiuni severe Rusiei dacă aceasta invadează din nou Ucraina. Dar o spun din nou: Rusia încă mai poate alege diplomația. Nu este prea târziu pentru a reduce tensiunile și a reveni la masa negocierilor”, a continuat liderul de la Casa Albă.

Joseph Biden a avertizat că întâlnirea secretarului de stat american Antony Blinken cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, programată pentru săptămâna viitoare, nu va avea loc dacă Rusia atacă Ucraina.

Ar însemna că Rusia a trântit ușa diplomației alegând războiul, iar ei vor plăti un preț extrem de mare pentru asta. Nu vor fi doar sancțiunile pe care le vom impune Rusiei, ci va fi vorba de furia întregii lumi”, a avertizat Biden.

Situația rămâne „critică” în contextul crizei cu Rusia, a afirmat președintele României, Klaus Iohannis, subliniind necesitatea întăririi apărării pe flancul estic, după videoconferința președintelui american Joseph Biden cu liderii NATO.

Trebuie să ne demonstrăm unitatea și să continuăm să consolidăm modalitățile NATO de descurajare și apărare a Flancului Estic”, a subliniat Klaus Iohannis.