• Biden şi Xi Jinping au început luni prima lor întâlnire fizică de la preluarea mandatului de către preşedintele american în urmă cu aproape doi ani.
  • Întâlnirea în persoană vine pe fondul tensiunilor economice şi de securitate tot mai mari dintre cele două superputeri.
  • Ambii lideri vin după ce au  înregistrat victorii pe plan intern.

Preşedintele Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au început luni prima lor întâlnire fizică de la preluarea mandatului de către preşedintele american în urmă cu aproape doi ani.

Întâlnirea în persoană vine pe fondul tensiunilor economice şi de securitate tot mai mari dintre cele două superputeri, care concurează pentru influenţa globală.

Preşedintele Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au început luni prima lor întâlnire fizică de la preluarea mandatului de către preşedintele american în urmă cu aproape doi ani. Întâlnirea în persoană vine pe fondul tensiunilor economice şi de securitate tot mai mari dintre cele două superputeri, care concurează pentru influenţa globală.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

SUA și China încearcă să dovedească că nu se îndrepta către un conflict

Xi şi Biden s-au salutat cu o strângere de mână la un hotel de lux dintr-o staţiune din Indonezia, unde participă la summitul G20. În momentul în care şi-au început conversaţia, Biden a declarat că el şi Xi au responsabilitatea” de a arăta că naţiunile lor pot să îşi gestioneze diferenţele” şi să identifice domenii de cooperare reciprocă. Xi a adăugat că speră ca cei doi să ,,ridice relaţia” şi că este pregătit să aibă un schimb de opinii sincer şi aprofundat” cu Biden.

Ambii lideri vin după ce au  înregistrat victorii pe plan intern. Democraţii şi-au păstrat în mod triumfător controlul Senatului SUA, în timp ce Xi a primit un al treilea mandat de cinci ani în octombrie de la Congresul naţional al Partidului Comunist, o ruptură cu tradiţia.

Avem foarte puţine neînţelegeri” , a declarat Biden reporterilor duminică la Phnom Penh, în Cambodgia, unde a participat la o reuniune a naţiunilor din Asia de sud-est înainte de a pleca în Indonezia. Trebuie doar să ne dăm seama unde sunt liniile roşii şi … care sunt cele mai importante lucruri pentru fiecare dintre noi în următorii doi ani” .