• Astăzi, 8 iunie, a avut loc o întalnire între președinele american Joe Biden și primemierul britanic Rishi Sunak.
  • Cei doi lideri politici au convenit asupra „Declarației Atlantice”.
  • Declarația vizează creșterea schimburilor comerciale dintre SUA și Regatul Unit în domenii precum apărarea, materialele nucleare și mineralele critice.

Președintele american Joe Biden și premierul britanic Rishi Sunak au convenit astăzi asupra unei „declarații atlantice” pentru a consolida legăturile economice dintre cele două țări, conform News Sky.

Acesta este un semn că aliații întorc spatele globalizării și încearcă să elimine China din lanțurile de aprovizionare cheie.

Declarația vizează creșterea schimburilor comerciale dintre SUA și Marea Britanie în domenii precum apărarea, materialele nucleare și mineralele critice utilizate în bateriile pentru automobilele electrice, ca parte a unei încercări a lui Biden de a construi „securitatea economică” între aliații occidentali.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ce vizează acordul dintre Sunak și Biden?

Sunak a declarat că: „Lumea se află în pragul celei mai mari schimbări tehnologice de la revoluția industrială încoace, dar acest lucru oferă adversarilor mai multe instrumente pentru a face rău democrațiilor occidentale”.

Declarația este o recunoaștere a lui Sunak, un adept al pieței libere și un oponent al subvențiilor de stat, că trebuie să colaboreze cu Joe Biden, care folosește politica industrială și scutirile de taxe pentru a promova tehnologia ecologică.

Aceasta urmărește să asigure acorduri speciale ale SUA pentru Marea Britanie, similare celor negociate de alți aliați precum Japonia, Australia și UE, pentru a construi noi lanțuri de aprovizionare care să reducă dependența de China.

Citește și: