Președintele Joe Biden îl va suna pe regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz al-Saud, înainte de publicarea unui raport al SUA care detaliază dispariția și asasinarea proeminentului jurnalist Jamal Khashoggi.

Va fi, așadar, primul dialog dintre cei doi lideri de când Biden a fost ales în funcția de președinte al Statelor Unite. Se așteaptă ca cei doi să discute și despre cazul Khashoggi, înainte ca SUA să publice raportul privind uciderea fostului jurnalist de la Washington Post și rezident în SUA, potrivit The Independent.

Prin articolele sale, Jamal Khashoggi a adus numeroase critici despre guvernul saudit, dar mai ales despre prințul moștenitor Mohammed Bin Salman. Se presupune că jurnalistul ar fi fost torturat și, ulterior, ucis, în cadrul consulatului saudit din Turcia în octombrie 2018.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
CUM ARATĂ SECURITATEA JO?

Raportul ar putea arăta că prințul moștenitor saudit „a ordonat asasinarea lui Khashoggi”

Washington Post a transmis că raportul privind asasinarea lui Khashoggi va fi făcut public de administrația Biden. Se așteaptă ca raportul să spună că prințul moștenitor saudit „a ordonat asasinarea lui Khashoggi”, potrivit publicației.

Raportul Axios spune că apelul dintre Biden și regele Salman se va consuma, în mare, cu privire la descoperirile în cazul Khashoggi. Deși apelul telefonic dintre cei doi era programat miercuri, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a spus că Joe Biden va discuta cu regele Salman „la timpul potrivit”.

Biden intenţionează să „recalibreze” relaţia cu Arabia Saudită

Raportul neclasificat urmează să fie publicat de administrația Biden după ce fostul președinte Donald Trump și administrația sa au ignorat legislația adoptată de Congres, în 2019, care solicită publicarea rezultatelor documentului.

Preşedintele Biden intenţionează să „recalibreze” relaţia cu Arabia Saudită şi va comunica cu regele Salman, mai degrabă decât cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, a precizat Casa Albă.

Regele Salman și administrația sa continuă să nege orice implicare în asasinarea lui Khashoggi și a spus că o echipă de asasini a acționat independent.