• Lansarea Cadrului economic Indo-Pacific, cunoscut și sub numele de IPEF, a fost prezentată de Casa Albă drept unul dintre cele mai importante momente ale călătoriei lui Biden în Asia.
  • Președintele Joe Biden a promis că beneficii concrete vor rezulta dintr-un nou cadru comercial Indo-Pacific.
  • Biden a recunoscut că economia americană are probleme, dar a spus că acestea sunt mai puțin importante decât cele pe care le are restul lumii.

Președintele american Joe Biden a promis „beneficii concrete” pentru populația din regiunea Indo-Pacific în urma unui nou pact comercial pe care urma să îl lanseze în timpul turneului său în Asia. La întâlnirea de luni cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida, Biden a declarat că noul Cadru economic indo-pacific va spori, de asemenea, cooperarea SUA cu alte națiuni din regiune.

Casa Albă a declarat că acest cadru va ajuta SUA și economiile asiatice să colaboreze mai îndeaproape în probleme precum lanțurile de aprovizionare, comerțul digital, energia curată, protecția lucrătorilor și eforturile de combatere a corupției.

Detaliile trebuie încă să fie negociate între țările membre, ceea ce face dificil pentru administrație să spună în ce mod acest acord va îndeplini promisiunea de a ajuta lucrătorii și întreprinderile americane, răspunzând în același timp nevoilor globale. Țările care semnează acest cadru urmau să fie anunțate luni, în timpul vizitei lui Biden la Tokyo pentru discuții cu Kishida.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Acesta este cel mai recent pas al administrației Biden pentru a încerca să păstreze și să extindă influența SUA într-o regiune care, până de curând, părea a fi sub influența crescândă a Chinei. Kishida a găzduit o primire oficială de stat pentru Biden la Palatul Akasaka, inclusiv o gardă de onoare militară îmbrăcată în alb și o fanfară în piața din față.

Trecând în revistă trupele adunate, Biden și-a pus mâna pe inimă când a trecut pe lângă steagul american și s-a înclinat ușor când a trecut pe lângă steagul japonez. Kishida, în scurte remarci, a declarat că este „absolut încântat” să îl primească pe Biden la Tokyo în prima călătorie în Asia a președinției sale.

Împreună cu Biden, el a adoptat o linie dură împotriva Rusiei cu privire la invazia sa în Ucraina, spunând că „subminează fundamentul ordinii globale”. Biden, care se află în mijlocul unei vizite de cinci zile în Coreea de Sud și Japonia, a numit alianța americano-japoneză „piatra de temelie a păcii și prosperității în Indo-Pacific” și a mulțumit Japoniei pentru „leadershipul său puternic” în a ține piept Rusiei.

Casa Albă a anunțat planurile de a construi cadrul economic în octombrie, ca înlocuitor al Parteneriatului Trans-Pacific, din care SUA au renunțat în 2017 sub conducerea președintelui de atunci Donald Trump. Prima oprire a lui Biden luni a fost o întâlnire privată cu împăratul Naruhito al Japoniei la reședința împăratului, pe terenul luxuriant al Palatului Imperial, înainte de discuțiile cu dl Kishida.

Cei doi lideri urmau să se întâlnească, de asemenea, cu familiile cetățenilor japonezi răpiți de Coreea de Nord în urmă cu zeci de ani. Premierul japonez și-a preluat mandatul în toamna anului trecut și încearcă să consolideze legăturile cu SUA și să construiască o relație personală cu Biden. El îl va găzdui pe președinte la un restaurant pentru cină.

Lansarea Cadrului economic Indo-Pacific, cunoscut și sub numele de IPEF, a fost prezentată de Casa Albă ca fiind unul dintre cele mai importante momente ale călătoriei lui Biden în Asia și ale efortului său continuu de a consolida legăturile cu aliații din Pacific.