• Președintele american Joe Biden va face o vizită în timp de război în Israel miercuri, în ultima demonstrație a sprijinului copleșitor al Washingtonului pentru Ierusalim, după asaltul terorist Hamas din 7 octombrie.
  • Biden speră să se inspire după succesul unui predecesor democrat de-al său, Bill Clinton, care în 1993, a reușit să-i împace pe prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin și Yasser Arafat, care avea să devină primul președinte al Autorității Naționale Palestiniene.
  • Două acorduri au fost încheiate la Oslo între 1993 și 1995, care prevedeau instituirea unui guvern interimar palestinian și retragerea Forțelor de Apărare Israelului din zone ale Fâșiei Gaza și Cisiordania.

Biden încă mai speră la diplomație

Biden va fi primul șef de stat care vizitează Israelul de la începutul conflictului, construind pe baza unui discurs pasionat de miercurea trecută, în care și-a exprimat ororile față de asaltul brutal al Hamas, câștigând simpatia israelienilor din întregul spectru politic.

„El vine aici într-un moment critic pentru Israel, pentru regiune și pentru lume”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-o scurtă declarație pentru presă pe care a făcut-o la biroul filialei Tel Aviv a ambasadei SUA, după ce a încheiat o întâlnire de opt ore cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și cabinetul său de război la sediul militar Kirya al IDF din apropiere.

Blinken a spus că Biden va folosi călătoria pentru a reafirma „solidaritatea SUA cu Israelul”, împreună cu angajamentul Washingtonului față de securitatea statului evreu. Președintele va reitera condamnarea asaltului Hamas, care a ucis 1.400 de oameni, a continuat Blinken, actualizând numărul americanilor uciși în atacuri la 30.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Biden va afirma că Israelul are o „obligație” de a se apăra și de a acționa pentru a preveni viitoarele atacuri, a transmis Blinken, indicând faptul că Ierusalimul are o cantitate semnificativă de libertate de operare, din câte privește SUA.

Biden se va întâlni și cu Abdullah, Sissi și Abbas în Iordania după vizita în Israel

Președintele american Joe Biden va călători în Iordania după ce va face o vizită de solidaritate în Israel miercuri, spune purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

În timp ce se află la Amman, el se va întâlni cu regele Iordaniei, Abdullah, președintele Egiptului, Abdel-Fattah el-Sissi și președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru a discuta despre situația umanitară din Gaza, spune Kirby.

Biden „va reitera că Hamas nu reprezintă dreptul poporului palestinian la demnitate și autodeterminare și va discuta despre nevoile umanitare ale civililor din Gaza”, adaugă mai târziu Casa Albă într-un comunicat.

Președintele încă mai speră că se va forma un stat palestinian care să conviețuiască în pace cu Israel.