• Blocarea de către Rusia a milioane de tone de cereale ucrainene este o „adevărată crimă de război”, afirmă şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, potrivit BBC.
  • Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame”, a declarat Borrell.
  • El face apel către Rusia să deblocheze porturile ucrainene.

Blocarea de către Rusia a milioane de tone de cereale ucrainene este o „adevărată crimă de război”, afirmă şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, potrivit BBC.

Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame”, a declarat Borrell.

Miniştrii de externe ai UE se reunesc pentru a discuta despre criză.

Recomandări

COLDPLAY CÂNTĂ LA BUCUREȘTI
ZELENSKI PRIMEȘTE AJUTOR DIN GERMANIA
DISPUTA PATRIOT SE MUTĂ LA CSAT
HAMAS RĂSPUNDE CERERII DE PACE
CINE ȚI-A LUAT SECTORUL?
FRANCOISE HARDY A MURIT

Ţările occidentale au cerut Rusiei să înceteze blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră şi să permită ca stocuri mari de cereale să ajungă pe pieţele mondiale.

Blocajul a provocat avertismente potrivit cărora zeci de milioane de oameni sunt expuşi riscului de foamete şi a dus la creşterea preţurilor la alimente.

Înaintea reuniunii de la Luxemburg, Borrell a declarat: „Aceasta este o adevărată crimă de război, aşa că nu-mi pot imagina că va mai dura mult timp”.

Borrell spus că Rusia ar trebui să fie trasă la răspundere dacă va continua să blocheze exportul de cereale vitale din Ucraina

Blocul celor 27 de naţiuni contestă afirmaţiile Rusiei potrivit cărora creşterea preţurilor şi penuria de alimente din Orientul Mijlociu şi Africa este cauzată de sancţiunile UE impuse ca urmare a invaziei Ucrainei.

Borrell a adăugat: „Vreau să insist asupra faptului că nu sancţiunile europene sunt cele care creează această criză. Sancţiunile noastre nu vizează alimentele, nu vizează îngrăşămintele. Problema vine din cauza blocadei ruseşti asupra cerealelor ucrainene”.

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat că „Rusia trebuie să înceteze să se mai joace cu foametea mondială”, în timp ce caută să aibă o influenţă asupra Occidentului.

Să laşi cerealele blocate este periculos pentru stabilitatea în lume”, a spus ea.

Şeful biroului premierului polonez, Michal Dworczyk, urmează să discute cu ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, despre schimbările care vor accelera controalele pentru camioane la graniţa dintre Polonia şi Ucraina, pentru a ajuta la exportul mai multor cereale din Ucraina.