• Joseph Borrell spune că UE condamă folosirea armamentului greu.
  • De asemenea, UE acuză bombardarea zonelor civile.
  • Luni, la Washington, Joseph Borrell a afirmat că Europa se confruntă cu „cel mai periculos moment” în materie de securitate de după Războiul Rece.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Joseph Borrell a spus: „UE condamnă folosirea armamentului greu și bombardarea zonelor civile. Nu există motive pentru acuzații venite din zonele controlate neguvernamentale din regiunile Donețk și Luhansk cu privire la un posibil atac ucrainean. Îndemnăm Rusia să detensioneze.”

În același context, însă, Wang Yi a susținut și alte teze, în completarea lui Joseph Borrell:

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
  1. NATO este un rezultat al Războiului Rece și ar trebui să își ajusteze planurile de extindere către Est.
  2. Îngrijorările legitime de securitate ale Rusiei trebuie respectate.
  3. Toate părțile pot să își exprime îngrijorările lor în legătură cu securitatea în Europa.

Într-un alt mesaj, Borrell spunea că reuniunea de ieri între miniștrii de externe este importantă pentru coordonare.

Facem apel la Rusia să aleagă calea diplomației, să detensioneze tensiunile, să retragă în mod substanțial forțele militare din apropierea granițelor Ucrainei și să respecte pe deplin angajamentele internaționale”, a adăugat Joseph Borell.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a aflat în timpul vizitei la Moscova că Rusia a decis expulzarea unor diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participare la protestele opoziţiei ruse. Oficialul UE a declarat că a aflat de pe reţele de socializare online despre expulzări, în timp ce discuta cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. În acest context, unele state membre UE cer intensificarea sancţiunilor împotriva Rusiei. 

Pe fondul tensiunilor, Polonia a cerut luni convocarea unei videoconferinţe a reprezentanţilor statelor membre UE. La reuniune au participat şi oficiali din Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Ucraina, precum şi Vladimir Ashurkov şi Leonid Volkov, doi colaboratori ai liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi.

Luni, la Washington, Joseph Borrell a afirmat că Europa se confruntă cu „cel mai periculos moment” în materie de securitate de după Războiul Rece.