• Stațiile de tratare a deșeurilor au înregistrat o creștere a incendiilor cauzate de bateriile cu litiu-ion din bunurile de uz casnic.
  • Acestea se găsesc în toate produsele alimentate cu baterii, de la țigări electronice până la jucării pentru copii.
  • Soluții: responsabilizarea producătorilor și conștientizarea consumatorilor privind trierea deșeurilor.


În fiecare zi, la uzina de tratare a deșeurilor Syded din Franța, compania colectează, sortează și tratează până la 80 de tone metrice de deșeuri. Și în fiecare zi, cei 266 de angajați ai săi trebuie să caute o periuță de dinți electrică, un vape de unică folosință sau o jucărie spartă care ar putea da foc întregului antrepozit.

Cu ce sunt de vină periuțele de dinți electrice?

Problema, se pare, vine în special de la bateriile bateriile litiu-ion. Pe măsură ce tehnologia a avansat, iar bateriile au devenit mai mici și mai eficiente, acestea au apărut în tot mai multe articole de uz casnic, de la felicitări muzicale de aniversare până la scutece care sună când sunt prea umede.


Dar dacă ele nu sunt îndepărtate și eliminate separat atunci când un articol este aruncat, ajung în stațiile de deșeuri obișnuite și sunt zdrobite.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII


Și acesta este momentul în care se pot aprinde și provoca un incendiu.
Numărul de incendii legate de bateriile cu litiu s-a dublat în ultimii ani iar cifrele subestimează amploarea problemei. Probele similare au fost raportate și în alte țări ale UE, precum Belgia sau Olanda

Care sunt alte obiecte la care trebuie să fim atenți atunci când și-au terminat ciclul de viață?

Este vorba despre toate produsele alimentate cu baterii – care variază de la țigări electronice de unică folosință până la adidași luminoși, jucării pentru copii și jachete echipate cu încărcătoare de telefon. Consumatorii nu știu întotdeauna ce să facă cu ele odată ce le-au folosit.


Tigările electronice sunt cea mai mare problemă. Odată colectate, gunoaiele sunt compostate și atunci bateriile pot fi deteriorate. Iar incendiile cauzate de bateriile cu litiu deteriorate sunt mult mai greu de gestionat.


Celulele cu litiu-ion se încălzesc necontrolat – uneori ajungând la temperaturi de până la 600 de grade Celsius – determinând bateria să se incendieze.

Care este soluția pentru a evita aceste incendii?

Unii susțin că legile eficiente de gestionare a deșeurilor ar putea reduce și riscul de incendiu.
Articole precum mașinile de spălat și telefoanele mobile se încadrează deja în cerințele UE privind responsabilitatea extinsă a producătorului.


Această responsabilitate poate, de asemenea, încuraja producătorii să proiecteze produse mai bune și mai sigure.

Însă primul lucru de făcut este să creștem gradul de conștientizare cu privire la sortarea deșeurilor. Poate părea simplu, dar dă rezultate.