• Vremea călduroasă şi seceta prelungită au produs pagube importante în ţările UE.
  • Acestea se confruntă cu recolte care se usucă, cu scăderea producţiei de energie şi cu secarea rezervelor de apă, în timp ce războiul din Ucraina determină o creştere a preţurilor la alimente şi energie.
  • De la Franţa, în vest, şi până în România, în est, din Germania până în Grecia, o lipsă „extinsă şi persistentă” de precipitaţii, combinată cu valurile de căldură, au provocat o secetă care se agravează.

Vremea călduroasă şi seceta prelungită au produs pagube importante în ţările UE. Acestea se confruntă cu recolte care se usucă, cu scăderea producţiei de energie şi cu secarea rezervelor de apă, în timp ce războiul din Ucraina determină o creştere a preţurilor la alimente şi energie.

Aproape jumătate din teritoriul Uniunii Europene se află în prezent sub avertizare de secetă sau sub un nivel de „alertă” mai sever, ceea ce afectează agricultura, producţia de energie şi aprovizionarea cu apă, a confirmat Comisia Europeană, potrivit Sky News.

De la Franţa, în vest, şi până în România, în est, din Germania până în Grecia, o lipsă „extinsă şi persistentă” de precipitaţii, combinată cu valurile de căldură, au provocat o secetă care se agravează.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Noile date ale Observatorului European al Secetei (EDO) arată că aproximativ 45% din teritoriul blocului comunitar se află în condiţii de „avertizare”, pe două dintre cele trei categorii de secetă. De asemenea, 15% din teritoriu a trecut în cea mai severă stare de „alertă”, ceea ce înseamnă că plantele şi culturile sunt grav afectate.

Cifrele arată puţine îmbunătăţiri faţă de perioada precedentă de 10 zile, în care 46% din terenuri se aflau la nivelul de „avertizare”, cu solul uscat, şi 13% în teritoriul de „alertă”.

Previziunile de vreme uscată pentru multe ţări în lunile august şi septembrie „adaugă îngrijorare la situaţia deja foarte critică şi, dacă se confirmă, vor exacerba gravitatea secetei şi impactul asupra agriculturii, energiei şi aprovizionării cu apă”, a avertizat EDO în iulie.