Jurnalista Marina Ovsyannikova a fugit din Rusia după ce l-a numit pe Putin criminal şi pe soldaţii săi fascişti

Jurnalista Marina Ovsyannikova a fugit din Rusia după ce l-a numit pe Putin criminal şi pe soldaţii săi fascişti Foto: Mediafax
  • Fosta jurnalistă a televiziunii ruse de stat, Marina Ovsiannikova, acuzată că a răspândit ştiri false” despre războiul din Ucraina, a părăsit ţara după ce a scăpat de arestul la domiciliu.
  • Ovsyannikova se află în prezent sub protecţia unui stat european”, a declarat avocatul Dmitri Zakhvatov, refuzând să dea detalii.
  • Femeia de 44 de ani a fost condamnată la două luni de arest la domiciliu în luna august, din cauza unui protest din iulie.

Fosta jurnalistă a televiziunii ruse de stat, Marina Ovsiannikova, acuzată că a răspândit ştiri false” despre războiul din Ucraina, a părăsit ţara după ce a scăpat de arestul la domiciliu, a declarat luni avocatul ei.

Ovsyannikova se află în prezent sub protecţia unui stat european”, a declarat avocatul Dmitri Zakhvatov, refuzând să dea detalii, deoarece s-ar putea dovedi a fi o problemă” pentru ea.

Ovsyannikova a captat atenţia lumii în martie, când a dat buzna în studio în timpul unei emisiuni TV în direct cu o pancartă pe care scria Opriţi războiul” şi Vă mint”. Kremlinul a denunţat protestul ei drept huliganism”.

Femeia de 44 de ani a fost condamnată la două luni de arest la domiciliu în luna august, din cauza unui protest din iulie, când a stat pe malul unui râu, vizavi de Kremlin, şi a afişat un poster în care îl numea pe preşedintele Vladimir Putin un criminal şi pe soldaţii săi fascişti.

Înfruntând o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare sub acuzaţia de răspândire de ştiri false despre armata rusă, Ovsyannikova a declarat într-o postare online din 5 octombrie că a fugit de arestul la domiciliu pentru că nu avea niciun caz de rezolvat. De atunci, nu se ştie unde se află.

Zakhvatov a declarat că fiica lui Ovsyannikova a părăsit ţara împreună cu ea, în timp ce fiul ei a rămas în Rusia. El a refuzat să spună unde se află aceasta, dar a declarat pentru Reuters: În curând totul va fi făcut public. Avem nevoie de câteva săptămâni”.

Rusia a adoptat noi legi împotriva discreditării sau distribuirii de informaţii false în mod deliberat” despre forţele armate pe 4 martie, la opt zile după invadarea Ucrainei.