Jurnalistul Protasevici, cu fața plină de vânătăi, apare într-un video în care spune că este „tratat bine”

  • Roman Protasevici face confesiuni într-un video postat pe Twitter.
  • Jurnalistul are fața plină de vânătăi și spune că este tratat „bine”.
  • Roman Protasevici: „Acum mă aflu în centrul de detenție nr. 1 al orașului Minsk. Atitudinea forțelor de ordine față de mine este corectă și conform legii”.

Roman Protasevici apare într-un video postat pe Twitter în care face mărturisiri din centrul de detenție.

Roman Protasevici: „Bună ziua, numele meu este Roman Protasievici. Seara trecută am fost reținut de angajații MAI pe aeroportul din Minsk. Acum mă aflu în centrul de detenție nr. 1 al orașului Minsk. Vreau să anunț că nu am nici o problemă de sănătate cu inima sau cu alte organe. Atitudinea forțelor de ordine față de mine este una corectă și conform legii. Chiar acum colaborez cu anchetatorii și dau declarații privind organizarea protestelor în orașul Minsk”

Protasevici se întorcea duminică seara la Vilnius de la o conferință economică care avusese loc la Atena și la care participase și lidera opoziției Svetlana Tikhanovskaya. Avionul care avea la bord 170 de pasageri ar fi trebuit să ajungă la destinație în trei ore, însă atunci când a început să se apropie de granița dintre Belarus și Lituania a fost interceptat de un avion de luptă MiG-29 și somat să se întoarcă din drum.

La 26 de ani, Roman Protasevici a devenit un lider al mişcărilor împotriva guvernului Lukaşenko din Belarus. Încă din 2010 a început să fie arestat pentru proteste contra puterii. A intrat la facultatea de jurnalism din Minsk, dar a fost exmatriculat.

Cu toate astea, a lucrat în presă, inclusiv pentru Radio Free Liberty. A creat Nexta, o platformă din cadrul aplicaţiei Telegram. Milioane de oameni au urmărit informaţiile şi mişcările puse la cale pe Nexta.

Drept urmare, Roman Protasevici a devenit o ţintă şi a fost nevoit să fugă din ţară în Polonia în 2019, unde a cerut azil politic. În 2020 a acoperit alegerile prezidenţiale din Belarus şi, din noiembrie 2020 se află pe lista teroriştilor din Belarus.