• Coreea de Nord a lansat miercuri două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.
  • Lansarea a fost a doua a Nordului în mai puțin de o săptămână.
  • Oficialii de la Washington și Seul au declarat că Pyongyang este pregătit să efectueze a șaptea detonare nucleară în orice moment.

Vicepreședintele american Kamala Harris a sosit joi dimineață în Coreea de Sud, pe fondul creșterii tensiunilor, la câteva ore după ce Coreea de Nord a lansat o pereche de rachete balistice.

Harris a aterizat la baza aeriană Osan cu Air Force Two pentru o vizită de o zi care include o întâlnire cu președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol și o excursie în zona demilitarizată care separă cele două Corei.

Sosirea sa are loc în timp ce Statele Unite și Coreea de Sud încheie patru zile de exerciții navale care implică portavionul cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan, exerciții comune pe care Coreea de Nord le-a catalogat la începutul acestei săptămâni drept „un act extrem de periculos” care ar putea duce la „pragul războiului”.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES

Casa Albă a declarat că deplasarea lui Harris la DMZ a fost menită ca o „demonstrație de angajament” pentru apărarea Coreei de Sud.

„Mesajul cheie despre care vorbește ea în această călătorie este modul în care angajamentele noastre de apărare sunt de fier”, a declarat miercuri un oficial de rang înalt în cadrul unei informări de fond. „Știm că au existat multe discuții cu coreenii despre angajamentele de descurajare extinsă. Și pentru a pune cu adevărat aceste cuvinte în acțiune, credem că este un semnal puternic în acest sens”.

Coreea de Nord a lansat miercuri două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în marea dintre Coreea și Japonia, a declarat șeful Statului Major Întrunit de la Seul.

Lansarea a fost a doua a Nordului în mai puțin de o săptămână, pe fondul unui număr record de teste de armament în acest an, iar oficialii de la Washington și Seul au declarat că Pyongyang este pregătit să efectueze a șaptea detonare nucleară în orice moment.

Statele Unite și Coreea de Sud și-au intensificat angajamentul militar în ultimele luni sub administrația președintelui Yoon, care a căutat să adopte o poziție mai fermă față de un Nord din ce în ce mai trufaș. Pyongyang a anunțat recent o nouă lege prin care se declară oficial stat cu arme nucleare și care îi dă dreptul de a lansa atacuri nucleare preventive.

Harris a sosit în Coreea de Sud din Japonia, unde a condus o delegație care a participat la funeraliile fostului prim-ministru Shinzo Abe. Vizita este prima ei în această țară în calitate de vicepreședinte. Ultima vizită a unui vicepreședinte american a avut loc în februarie 2018, când Mike Pence a participat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang.