- Karol Nawrocki va putea bloca legi importante pentru guvernul lui Donald Tusk.
- Va urma o perioadă dificilă între președintele și guvernul Poloniei, de orientări diferite.
- Între guvern și opoziție nu există diferențe privind atitudinea față de Rusia.
Timp de mai multe ore a fost neclar cine câștigă alegerile prezidențiale din Polonia: primarul Varșoviei, candidatul liberal, sau cel naționalist, cu un trecut controversat. Karol Nawrocki a ieșit victorios cel din urmă, însă alegerile lasă o populație puternic scindată, ceea ce va avea efect și asupra guvernării. Știm deja rezultatul, 50,89% față de 49,11%.
Advertisment
Ce înseamnă asta pentru Polonia?
Din punct de vedere social, am văzut o participare uriașă: peste 70% dintre alegători au mers la urne, ceea ce, bineînțeles, a arătat o preocupare foarte mare pentru viitorul președinte al țării. Din acești 70%, aproape 71%, au votat puțin peste jumătate pentru candidatul naționalist și puțin sub jumătate pentru primarul Varșoviei.
Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că au votat peste 21 de milioane de persoane, iar câștigătorul a ieșit victorios cu o majoritate de doar 369.000 de voturi, încă o dată, din 21 de milioane. Scorul a fost foarte, foarte strâns.
Recomandări
Și răspândirea pe teritorii a Poloniei a arătat această scindare: pentru candidatul naționalist, Karol Nawrocki, au votat cei din estul și sudul țării, practic din zonele vecine cu Belarus, Ucraina, Slovacia, iar cei din nordul și vestul țării au votat cu candidatul liberal – deci, practic, cei din zona Germaniei și a Cehiei.
Din punct de vedere politic, situația este puțin mai complicată. Practic, din 2023 guvernează o coaliție pro-europeană condusă de Donald Tusk.
Deci, de doi ani se așteaptă o turnură în conducerea țării la nivel de președinte, pentru că până atunci a fost președinte Andrzej Duda. El este reprezentantul Partidului Lege și Justiție, un partid conservator de orientare anti-europeană. Ei au demontat, practic, în două cicluri parlamentare – timp de 8 ani – majoritatea instituțiilor democratice din țară, iar față de aceasta, venirea la putere a lui Donald Tusk, cel puțin la guvernare, a reprezentat o turnură.
Dar a rămas în funcție, Andrzej Duda, cu care Donald Tusk a avut foarte multe conflicte și a sperat foarte mult ca la putere să vină un președinte de orientare politică asemănătoare cu a lui. Acest lucru nu a reușit. Karol Nawrocki vine la putere. El este un adept al Partidului Lege și Justiție și, probabil, timp de cinci ani va urma o coabitare foarte, foarte dureroasă din partea lui Donald Tusk.
Nawrocki a spus deja că el va contrabalansa acțiunile guvernului și este posibil, dar nu probabil, ca Donald Tusk să nu-și poată duce mandatul la final.
Deci, încă doi ani de guvernare, iar apoi vor veni alegeri anticipate, dacă lucrurile se vor înrăutăți între președinte și guvern.
Va schimba victoria lui Nawrocki politica față de Rusia?
În mod sigur, nu. Și opoziția, și partidele de guvernământ sunt foarte unite din acest punct de vedere. Poate că este singurul lucru în care ei sunt de acord. Poziția față de Rusia este foarte clară: nu există nicio apropiere, niciun acord cu orice fel de politică a Rusiei, și acest lucru, probabil, va rămâne la fel pe toată durata președinției lui Karol Nawrocki.
Citește și
- ZF: Ministerul Finanţelor a luat de la bănci peste 1,6 miliarde de lei săptămâna trecută, la dobânzi de peste 7%
- Delegația ucraineană a ajuns la Istanbul pentru o nouă rundă de negocieri de pace cu Rusia
- Marea Britanie „se pregătește pentru război”. Keir Starmer promite să construiască 12 submarine nucleare
Partenerii noștri