• Lui Keir Starmer i s-au alăturat Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen și alți lideri cheie europeni, în timp ce șeful NATO a cerut Europei „să dea mai mult” înaintea discuțiilor de pace din această după-amiază.
  • Franța, UK și Ucraina vor să redacteze un plan de pace și să-l prezinte Statelor Unite.
  • Președintele interimar Ilie Bolojan reprezintă România la Summit.

Premierul britanic Keir Starmer găzduiește astăzi, la Londra, Summit-ul de urgență pentru Ucraina. Lui Keir Starmer i s-au alăturat Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen și alți lideri cheie europeni, în timp ce șeful NATO, Mark Rutte, a cerut Europei „să dea mai mult” înaintea discuțiilor de pace din această după-amiază.

Premierul britanic, Keir Starmer, face primele declarații după Summit-ul de la Londra pe care l-a găzduit: „Liderii noștri se vor întâlni din nou. Nu e momentul de mai multă vorbă, e momentul să acționăm. SUA au fost un partener de încredere pentru mulți, mulți ani”. Starmer spune că „prima prioritate a acestui guvern, a oricărui guvern este securitatea și siguranța poporului britanic pentru a apăra interesul național, în special în aceste vremuri volatile”.

El spune că a convocat întâlnirea de astăzi „pentru a ne uni partenerii în jurul acestui efort de a întări Ucraina și pentru a sprijini o pace dreaptă și durabilă pentru binele nostru tuturor”. „Punctul nostru de plecare trebuie să fie să punem Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă acum, astfel încât să poată negocia dintr-o poziție de forță, iar sprijinul nostru ne dublem”, spune el.

Recomandări

ROMÂNIA NU TRIMITE TRUPE
GROENLANDA NU ÎI VREA
DRILL, SEBI, DRILL!
FIGHT FIRE WITH FIRE
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PNRR?
RUTTE ÎL AMENINȚĂ PE PUTIN

Pe lângă ajutorul de 2,2 miliarde de lire sterline anunțat ieri, Starmer adaugă acum încă 1,6 miliarde de lire sterline în finanțarea exporturilor din Regatul Unit, permițând Ucrainei „să cumpere mai mult de 5000 de rachete de apărare aeriană, care vor fi fabricate la Belfast, creând locuri de muncă în sectorul nostru strălucit de apărare”.

Starmer a fost întrebat dacă poate exclude un conflict între Marea Britanie și Rusia. El spune că scopul garanției pe care o urmărește pentru Ucraina este de a garanta pacea și de a evita noi conflicte. „Nu vreau conflicte în Ucraina, în Europa și cu siguranță nu în Regatul Unit. Vreau stabilitate în Regatul Unit. Modalitatea de a asigura această stabilitate este să ne asigurăm că suntem capabili să apărăm un acord în Ucraina, pentru că singurul lucru pe care ne spune istoria noastră este că, dacă există conflict în Europa, acesta va apărea pe țărmurile noastre”.

Starmer sugerează că planul Regatului Unit pentru Ucraina a fost discutat cu Trump aseară. Întrebat despre răspunsul SUA la ceea ce propune, Starmer sugerează că a discutat despre acest lucru cu președintele american Donald Trump în apelul lor de aseară. „Uite, am vorbit cu președintele Trump aseară. Nu voi trece prin detaliile acelei conversații, dar nu aș face acest pas pe acest drum dacă nu aș crede că este ceva care ar avea un rezultat pozitiv în ceea ce privește asigurarea că ne mișcăm împreună – Ucraina, Europa, Regatul Unit și SUA – împreună către o pace durabilă.”

Starmer spune că orice acord final „va trebui să implice Rusia”, dar nu ar trebui să dicteze garanțiile care pot fi oferite Ucrainei, având în vedere istoria încălcărilor ruse din trecut. „Tocmai aceasta este situația pe care cred că trebuie să o evităm de data aceasta, motiv pentru care mergem pe acest drum”, spune el.

Citește și