- Keir Starmer spune că Rusia a început războiul și îl poate încheia.
- SUA și Marea Britanie permit Ucrainei să folosească rachete Storm Shadow.
- Putin avertizează că asta ar însemna un conflict NATO-Rusia.
Keir Starmer i-a transmis lui Vladimir Putin că el este cel care a început războiul în Ucraina și că ar putea să-l încheie oricând, după ce liderul rus a avertizat că orice utilizare a rachetelor britanice cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus ar pune NATO în război cu țara sa, scrie The Guardian.
Advertisment
Prim-ministrul a vorbit în drum spre Washington pentru a se întâlni cu președintele american Joe Biden, în timp ce încerca să justifice o decizie luată în cadrul unor discuții occidentale cu ușile închise, care ar permite Ucrainei să atace în interiorul Rusiei cu rachete Storm Shadow, parțial de fabricație britanică.
Răspunzând direct la amenințările președintelui rus, Starmer a declarat reporterilor: „Rusia a început acest conflict. Rusia a invadat ilegal Ucraina. Rusia poate pune capăt imediat acestui conflict. Ucraina are dreptul la autoapărare.”
Recomandări
Marea Britanie, a adăugat el, a oferit „antrenament și capacitate” – referindu-se la armament – pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia rusă și a menționat că vizita sa la președintele SUA are parțial scopul de a discuta „despre acea capacitate suplimentară.”
Cu o zi înainte, The Guardian a dezvăluit că SUA și Marea Britanie, împreună cu alți aliați, au convenit să permită Ucrainei să lovească ținte militare în interiorul Rusiei cu rachete Storm Shadow, care au o rază de acțiune de cel puțin 190 de mile, o cerere de lungă durată a Kievului.
Joi, Putin a afirmat că orice acțiune occidentală care ar permite Kievului să folosească astfel de arme cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din interiorul Rusiei ar însemna că NATO ar fi „în război” cu Moscova – o escaladare dramatică a retoricii sale despre războiul început odată cu invazia rusă din februarie 2022.
„Acest lucru ar schimba într-un mod semnificativ însăși natura conflictului”, a declarat Putin unui reporter al televiziunii de stat. „Ar însemna că țările NATO, SUA și țările europene sunt în război cu Rusia”, a spus el, adăugând că Rusia va lua „decizii adecvate în funcție de amenințările cu care ne vom confrunta.”
Starmer vorbea într-un avion către Washington, D.C., în drum spre un summit special de politică externă cu Biden. Premierul a precizat că nu va comenta direct despre Storm Shadow, dar a adăugat că dorește să se asigure că „toate deciziile pe care le-am luat sunt în context strategic”, urmând să discute aceste aspecte cu omologul său american la Casa Albă, vineri după-amiază.
„Vor exista evoluții cu adevărat importante în următoarele câteva săptămâni și luni, atât în Ucraina, cât și în Orientul Mijlociu, și, prin urmare, trebuie luate o serie de decizii tactice”, a afirmat premierul.
David Lammy, ministrul de externe, a mers chiar mai departe joi seara, afirmând că Marea Britanie și SUA ar trebui să ofere Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge Rusia. „Este o perioadă crucială în luptă, deoarece pregătim terenul pentru a împiedica Rusia să obțină un avantaj în timpul iernii”, a spus el pentru Daily Telegraph în timpul vizitei la Kiev.
„Ne aflăm într-un moment în care este clar că Rusia escaladează, împreună cu aliatul său Iran, care i-a furnizat un lot de rachete balistice. Rachete balistice ce vor fi folosite iarna împotriva poporului ucrainean, punând în pericol vieți.”
„Așadar, suntem aici pentru a elabora strategii și a înțelege cum putem pune Ucraina în poziția de a câștiga și de ce este nevoie.”
Ucraina a făcut presiuni pentru a folosi rachetele Storm Shadow și Atacms, fabricate în SUA, de mai multe luni, plângându-se că, deși Moscova a reușit să bombardeze în mod repetat ținte din toată Ucraina de la începutul războiului, Kievul a fost împiedicat să lovească ținte militare în interiorul Rusiei.
Cu toate acestea, Biden a fost reticent în a autoriza o ripostă din cauza temerilor privind escaladarea conflictului cu Rusia. Situația s-a schimbat, însă, la începutul acestei săptămâni, când SUA și Marea Britanie au declarat că Rusia a primit din Iran primul transport de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, Fath-360.
SUA și Marea Britanie au subliniat, totuși, Ucrainei și președintelui Volodymyr Zelenskiy că orice utilizare a rachetelor Storm Shadow trebuie coordonată cu atenție, ca parte a unui plan mai larg de a forța Rusia să pună capăt conflictului, care se apropie acum de a treia iarnă.
Nu este planificată nicio conferință de presă cu Biden și Starmer, iar orice anunț oficial referitor la utilizarea rachetelor Storm Shadow în interiorul Rusiei ar putea fi făcut doar în cazul unui atac, deoarece impactul ar fi prea vizibil pentru a fi ascuns.
Starmer a subliniat că scopul vizitei, în cadrul căreia va avea aproximativ trei ore de discuții cu Biden, vineri, este de a purta „o discuție strategică” despre Ucraina, Gaza și alte chestiuni de politică externă.
El a adăugat că nu intenționează să forțeze un acord de pace asupra Ucrainei. „În cele din urmă, aceasta este o discuție care trebuie condusă de președintele Zelenskiy”, a spus Starmer. „Este important ca doi aliați cheie să discute între ei chestiuni de politică externă și să aibă spațiu pentru asta.”
Prim-ministrul va avea mai întâi o scurtă întâlnire unu-la-unu cu președintele, care urmează să demisioneze în ianuarie, înainte de o întâlnire mai amplă cu David Lammy, secretarul de externe, și alți oficiali cheie, inclusiv ambasadorul Marii Britanii în SUA, Karen Pierce, și Tim Barrow, consilierul pentru securitate națională.
Premierul nu se va întâlni însă cu Kamala Harris, vicepreședinta și candidata democrată, deoarece aceasta făcea campanie înaintea alegerilor din noiembrie. „Ea va fi în alte părți ale SUA”, a spus el. „În loc de Washington, ea va fi, cum era de așteptat, în statele decisive.”
Citește și
- Unul din trei tineri devine anxios sau depresiv din cauza social media
- România ar putea intra în programul Visa Waiver, în 2025
- Cercetătorii de la Universitatea College London au creat un device revoluționar care simulează atingerea umană
Partenerii noștri