Kerry: Naţiunile nu trebuie să fie prizoniere ale dictatorilor din ţările producătoare de petrol

Kerry: Naţiunile nu trebuie să fie prizoniere ale dictatorilor din ţările producătoare de petrol FOTO: Hepta
  • Trimisul SUA pe probleme climatice, John Kerry, consideră că statele lumii trebuie să îşi diminueze dependenţa de petrol.
  • Invazia Ucrainei de către Rusia este un semnal de alarmă.
  • Statele producătoare de petrol conduse de guverne autoritare sau dictatoriale pot influenţa negativ cursul.

Trimisul SUA pe probleme climatice, John Kerry, consideră că statele lumii trebuie să îşi diminueze dependenţa de petrol. Invazia Ucrainei de către Rusia este un semnal de alarmă. Statele producătoare de petrol conduse de guverne autoritare sau dictatoriale pot influenţa negativ cursul.

Reprezentantul american pe probleme climatice, John Kerry, consideră că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă un avertisment pentru naţiunile din întreaga lume. Guvernele autocratice ţin ostatice ţările dependente energetic de resursele lor de petrol şi gaze naturale.

Este un avertisment pentru toată lumea: anumite naţiuni devin prizonieri ai dictatorilor petrostatali care sunt dispuşi să folosească energia pe post de armă”, a declarat Kerry.

Creşterea costurilor cu energia şi şocurile de aprovizionare declanşate de invazia rusă au determinat unele ţări să parieze mai mult pe surse regenerabile, iar altele să ardă mai mult cărbune, să cumpere produse non-ruse sau să întrerupă eforturile de reducere a combustibililor fosili.