• Ucraina garantează „viața și siguranța” soldaților ruși care se predau, a promis vineri ministrul apărării Oleksiy Reznikov, în timp ce forțele Kievului avansează în sudul și estul țării.
  • „Garantăm viața, securitatea și justiția tuturor celor care renunță imediat la luptă”, a declarat ministrul într-o adresă video către forțele armate ruse.
  • „Încă se mai poate salva Rusia de la tragedie și armata rusă de la umilință”, a adăugat suveranul.

Kievul garantează „viața și siguranța” soldaților ruși care se predau, a promis vineri ministrul apărării Oleksiy Reznikov, în timp ce forțele ucrainiene avansează în sudul și estul țării.

„Garantăm viața, securitatea și justiția tuturor celor care renunță imediat la luptă”, a declarat ministrul într-o adresă video către forțele armate ruse. „Încă se mai poate salva Rusia de la tragedie și armata rusă de la umilință”, a adăugat suveranul.

Ucraina a recâștigat până în prezent 500 de kilometri pătrați de teritoriu în regiunea Kherson, în urma contraofensivei care a forțat forțele rusești să se retragă, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Președintele ucrainean a evidențiat, de asemenea, „succesele” obținute în estul țării, afirmând totodată că el crede că acestea se vor extinde și în regiunea Zaporojie. După ce au primit armament occidental, trupele ucrainene au început o contraofensivă la sfârșitul lunii august, care le-a permis să recucerească o parte din zonele aflate sub controlul Moscovei.

Armata ucraineană a recucerit deja cea mai mare parte a regiunii Harkov, în nord-est, și se află acum în ofensivă în estul țării, unde a recucerit recent nodul feroviar Lyman, și în sud, unde urmărește să cucerească orașul Kherson.

Kherson este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat la sfârșitul lunii septembrie, în cadrul invaziei sale în Ucraina, care a început la 24 februarie anul acesta. În afară de Kherson, Rusia a anexat regiunile Donețk, Lugansk și Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Ofensiva militară lansată la 24 februarie de Rusia în Ucraina a provocat deja fuga a peste 13 milioane de persoane – peste șase milioane de persoane strămutate în interiorul țării și peste 7,6 milioane în țări europene, potrivit celor mai recente date ale ONU, care clasifică această criză a refugiaților drept cea mai gravă din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial (1939-1945).

Invazia rusă a fost condamnată de comunitatea internațională în general, care a reacționat prin trimiterea de arme în Ucraina și prin impunerea de sancțiuni politice și economice împotriva Rusiei. ONU a raportat că 6.114 civili au fost uciși și 9.132 răniți de la începutul războiului, subliniind că aceste cifre sunt departe de cele reale.