Kievul garantează „viața și siguranța” soldaților ruși care se predau

February 23, 2022 - Fort Dix, New Jersey, USA - The HHC 1st BN / 69th INF NYARNG is a New York Infantry Regiment is an infantry regiment of the USA Army. It is from New York City, part of the New York Army National Guard. These soldiers are training at the Fort Dix Range Complex on Range 59C. The 60mm mortar is a lightweight, man-portable, muzzle-loaded weapon, consisting of a smooth-bore metal tube fixed to a base plate with a lightweight bipod mount and a sight. They launch explosive shells in high-arcing ballistic trajectories. Mortars are typically used as indirect fire weapons for close fire support with a variety of ammunition (Credit Image: © U.S. Army/ZUMA Press Wire Service/ZUMAPRESS.com)

Kievul garantează „viața și siguranța” soldaților ruși care se predau, a promis vineri ministrul apărării Oleksiy Reznikov, în timp ce forțele ucrainiene avansează în sudul și estul țării.

„Garantăm viața, securitatea și justiția tuturor celor care renunță imediat la luptă”, a declarat ministrul într-o adresă video către forțele armate ruse. „Încă se mai poate salva Rusia de la tragedie și armata rusă de la umilință”, a adăugat suveranul.

Ucraina a recâștigat până în prezent 500 de kilometri pătrați de teritoriu în regiunea Kherson, în urma contraofensivei care a forțat forțele rusești să se retragă, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a evidențiat, de asemenea, „succesele” obținute în estul țării, afirmând totodată că el crede că acestea se vor extinde și în regiunea Zaporojie. După ce au primit armament occidental, trupele ucrainene au început o contraofensivă la sfârșitul lunii august, care le-a permis să recucerească o parte din zonele aflate sub controlul Moscovei.

Armata ucraineană a recucerit deja cea mai mare parte a regiunii Harkov, în nord-est, și se află acum în ofensivă în estul țării, unde a recucerit recent nodul feroviar Lyman, și în sud, unde urmărește să cucerească orașul Kherson.

Kherson este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat la sfârșitul lunii septembrie, în cadrul invaziei sale în Ucraina, care a început la 24 februarie anul acesta. În afară de Kherson, Rusia a anexat regiunile Donețk, Lugansk și Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Ofensiva militară lansată la 24 februarie de Rusia în Ucraina a provocat deja fuga a peste 13 milioane de persoane – peste șase milioane de persoane strămutate în interiorul țării și peste 7,6 milioane în țări europene, potrivit celor mai recente date ale ONU, care clasifică această criză a refugiaților drept cea mai gravă din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial (1939-1945).

Invazia rusă a fost condamnată de comunitatea internațională în general, care a reacționat prin trimiterea de arme în Ucraina și prin impunerea de sancțiuni politice și economice împotriva Rusiei. ONU a raportat că 6.114 civili au fost uciși și 9.132 răniți de la începutul războiului, subliniind că aceste cifre sunt departe de cele reale.

Exit mobile version