Kim Jong Un l-a numit pe Vladimir Putin „cel mai apropiat tovarăș”. Liderul a subliniat că relațiile dintre Coreea de Nord și Rusia vor fi ridicate la un nou nivel

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a trimis un mesaj Președintelui rus Vladimir Putin, numindu-l „cel mai apropiat tovarăș al său”, conform BBC.

Kim, felicitându-l pe Putin pentru cea de-a 72-a aniversare, a adăugat că relațiile dintre ambele țări vor fi ridicate la un nou nivel. Relațiile dintre Phenian și Moscova s-au adâncit de la începutul războiului din Ucraina – într-o mișcare care a îngrijorat Occidentul.

Marți, Kim a spus că Phenianul va accelera măsurile pentru a face din țara sa o superputere militară cu arme nucleare.

Potrivit Yonhap News, care citează presa de stat nord-coreeană KCNA, Kim a lăudat relațiile dintre ambele țări, spunând că acestea au devenit „invincibile și eterne”, de la vizita lui Putin la Phenian în iunie. Întâlnirile și legăturile de dintre noi… vor avea o contribuție pozitivă la consolidarea bazei eterne a prieteniei RPDC-Rusia”, a adăugat el, referindu-se la Coreea de Nord sub numele său oficial, Republica Populară Democrată Coreea.

Relația dintre Coreea de Nord și Rusia are zeci de ani în urmă. Uniunea Sovietică a sprijinit Coreea de Nord la începuturile sale cu arme și tehnologie și, fără îndoială, Phenianul a preferat întotdeauna ajutorul Rusiei decât al Chinei – în care nu are deplină încredere.

La începutul acestui an, Putin și Kim au semnat un acord prin care se angajează că se vor ajuta reciproc în cazul unei „agresiuni” împotriva oricărei țări – deși nu era clar ce ar constitui agresiune.

Kim a fost acuzat că a ajutat Rusia în războiul împotriva Ucrainei furnizându-i arme în schimbul asistenței economice și tehnologice. Au existat tot mai multe dovezi că Rusia a desfășurat rachete nord-coreene în Ucraina.

Jeffrey Lewis, director la Centrul James Martin pentru Studii asupra Neproliferării, a declarat anterior că atât Kim, cât și Putin „încearcă să reducă durerea sancțiunilor internaționale prin crearea unei rețele alternative de prieteni și parteneri dincolo de atingerea sancțiunilor SUA”.

În timpul unei vizite a lui Kim în Rusia în septembrie 2023, Putin a promis că va ajuta Coreea de Nord să-și dezvolte sateliții, după mai multe lansări eșuate de către Phenian.

Un parlamentar sud-coreean a susținut, de asemenea, marți, că armata Seulului a detectat semne aparente că Nordul a început să construiască un posibil submarin cu propulsie nucleară.

Exit mobile version