• Noul guvern va prelua conducerea după o perioadă de impas în administrația Bulgariei.
  • Acesta a spus că prima lui sarcină este de a aduce Bulgaria la același nivel de vaccinare cu țările din Uniunea Europeană.
  • Vaccinarea va fi voluntară, dar va realiza o nouă campanie de informare în Bulgaria.

Parlamentarii bulgari l-au votat luni pe Kiril Petkov, un antreprenor educat la Harvard, ca prim-ministru. Aceștia au aprobat componenţa guvernului său de coaliţie, punând capăt lunilor de impas politic din cel mai sărac stat al Uniunii Europene, relatează Reuters.

El va conduce o coaliţie de guvernământ fără precedent cu socialiştii de stânga, partidul anti-establishment ITN şi Bulgaria Democrată de centru-dreapta, unite sub motto-ul „toleranţă zero faţă de corupţie”, pentru un mandat de patru ani.

„Voi insista ca imoralitatea de la cel mai de jos la cel mai înalt nivel să fie demascată”, a spus Petkov camerei înainte de alegerea sa, făcând un apel la toţi parlamentarii să susţină schimbările legale necesare pentru revizuirea sistemului judiciar.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Noul guvern preia conducerea după opt luni de impas politic şi două administraţii interimare, după ce furia împotriva corupţiei la nivel înalt a pus capăt guvernării de un deceniu al fostului premier de centru-dreapta Boyko Borissov. Purtând o mască neagră, Petkov a strâns mâna celor mai apropiaţi aliaţi ai săi, în timp ce a primit ovaţie în picioare din partea parlamentarilor coaliţiei de guvernământ la alegerea sa.

„Prima mea sarcină va fi să ţin la distanţă costurile energiei electrice pentru consumatori şi să măresc nivelul vaccinărilor cel puţin la nivelul mediu din UE”, a spus Petkov reporterilor. Până acum, gospodăriile au fost protejate de o creştere a preţurilor globale la energie din cauza preţurilor reglementate. Cu toate acestea, preţurile vor creşte de la 1 ianuarie.

Petkov a spus că intenţionează să menţină adoptarea voluntară a vaccinului împotriva coronavirusului, dar va lansa o campanie de informare pentru a-i convinge pe bulgarii sceptici să se imunizeze. Doar 26% dintre adulţi sunt complet vaccinaţi, comparativ cu o medie de 70% în UE.