• Președintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare prin care informează Parlamentul României că a aprobat, ca urmare a solicitărilor transmise de NATO, dislocarea unor forțe armate străine în România.
  • De asemenea, va fi permisă intrarea, staționarea și operarea unui detașament SUA de avioane F-35.
  • Mai mult, NATO va avea dreptul să supravegheze granița României cu Ucraina și va fi intensificat efortul de apărare al României și NATO în Marea Neagră.

Președintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare prin care informează Parlamentul României că a aprobat, ca urmare a solicitărilor transmise de NATO, dislocarea unor forțe armate străine în România. Vor ajunge în România, printre altele, avioane F-35. Redăm mai jos scrisoarea semnată de Klaus Iohannis.

„Domnului Ion-Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților,

Domnule Președinte,

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Pe fondul situației existente și a intențiilor Federației Ruse de a-și reafirma statutul de mare putere regională, a fost întocmit la nivelul Comandamentului Suprem al Forțeilor Aliate din Europa (SHAPE) Planul pentru operaționalizarea ariei de responsabilitate a Comandamentului Suprem al Foțelor Aliate din Europa (SACEUR).

În acest context, în urma analizei solicitărilor NATO, a situației de securitate din regiune, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituția României și cu prevederile art. 7 alin (5) din LEgea nr. 121/2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara statului român și ale art. 4 alin. 1 din Legea nr. 291 din 2007 privind intrarea, staționarea, desfășurearea de operațiuni sau tranzitul forțelor armatelor străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Prim-ministrului Guvernului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, informez Parlamentul că am aprobat:

  • dilocarea, la nevoie, a Forței de Răspuns a NATO cu capacitate de reacție foarte ridicată – VJTF în scopul pregătirii și/sau desfășurării de operații militare, în anul 2022, în concordanță cu datele de planificare transmise de NATO pentru anul în curs
  • dislocarea în Marea Neagră pentru misiuni de creștere a vigilenței în cadrul componentei navale (eVA) a unei grupări navale din cadrul grupării permanente a NATO de luptă
    dislocarea pentru misiuni de creștere a vigilenței în cadrul componentei aeriene (ePA) a unor aeronave aparținând SUA, Italiei și Germaniei, precum și a unor elicoptere aparținând Marii Britanii și SUA
  • dislocarea în Marea Neagră și la granița cu Ucraina a unor capabilități de informații, supraveghere și cercetare aparținând SUA
  • dislocarea în România a unor forțe aparținând Franței, în cadrul consolidării prezenței aliate pe Flancul Estic al NATO (eFP)
  • dislocarea pe teritoriul României, în contextul repoziționării în Europa, a unor forțe aparținând SUA în garnizoanele Buzău, Smârdan, Constanța și la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu
    De asemenea, în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, SUA a solicitat autorităților militare române ca un detașament constituit din două aeronave F-35 cu personalul aferent să survoleze, aterizeze și să opereze pe teritoriul României în cadrul unor misiuni în comun pentru asigurarea întăririi posturii de descurajare și a capacității de apărare a spațiului aerian al NATO
    În urma analizei solicitării Statelor Unite ale Americii și a situației de securitate din regiune, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituția României și ale art. 4 alin. 1 din LEgea nr. 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfălurarea de operațiuni sau tranzitul foțelor armatelor străine pe teritoriul României, republicatăm cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Prim-ministrului Guvernului româniei, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, informez Parlamentul României că am aprobat intrarea, staționarea și operarea detașamentului F-35 al SUA, în scopul îndeplinirii acestei misiuni.

Klaus Werner Iohannis, Președintele României”.

Scrisoarea președintelui va fi aprobată în plen

Parlamentul a pus pe ordinea de zi aprobarea scrisorii trimise de Klaus Iohannis, iar președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că „aceasta este procedura”.

Este procedura constituțională, urmată de fiecare dată”, a spus el, despre votul pe care birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului urmează să-l dea.