- Președintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare prin care informează Parlamentul României că a aprobat, ca urmare a solicitărilor transmise de NATO, dislocarea unor forțe armate străine în România.
- De asemenea, va fi permisă intrarea, staționarea și operarea unui detașament SUA de avioane F-35.
- Mai mult, NATO va avea dreptul să supravegheze granița României cu Ucraina și va fi intensificat efortul de apărare al României și NATO în Marea Neagră.
Președintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare prin care informează Parlamentul României că a aprobat, ca urmare a solicitărilor transmise de NATO, dislocarea unor forțe armate străine în România. Vor ajunge în România, printre altele, avioane F-35. Redăm mai jos scrisoarea semnată de Klaus Iohannis.
„Domnului Ion-Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților,
Domnule Președinte,
Pe fondul situației existente și a intențiilor Federației Ruse de a-și reafirma statutul de mare putere regională, a fost întocmit la nivelul Comandamentului Suprem al Forțeilor Aliate din Europa (SHAPE) Planul pentru operaționalizarea ariei de responsabilitate a Comandamentului Suprem al Foțelor Aliate din Europa (SACEUR).
În acest context, în urma analizei solicitărilor NATO, a situației de securitate din regiune, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituția României și cu prevederile art. 7 alin (5) din LEgea nr. 121/2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara statului român și ale art. 4 alin. 1 din Legea nr. 291 din 2007 privind intrarea, staționarea, desfășurearea de operațiuni sau tranzitul forțelor armatelor străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Prim-ministrului Guvernului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, informez Parlamentul că am aprobat:
- dilocarea, la nevoie, a Forței de Răspuns a NATO cu capacitate de reacție foarte ridicată – VJTF în scopul pregătirii și/sau desfășurării de operații militare, în anul 2022, în concordanță cu datele de planificare transmise de NATO pentru anul în curs
- dislocarea în Marea Neagră pentru misiuni de creștere a vigilenței în cadrul componentei navale (eVA) a unei grupări navale din cadrul grupării permanente a NATO de luptă
dislocarea pentru misiuni de creștere a vigilenței în cadrul componentei aeriene (ePA) a unor aeronave aparținând SUA, Italiei și Germaniei, precum și a unor elicoptere aparținând Marii Britanii și SUA - dislocarea în Marea Neagră și la granița cu Ucraina a unor capabilități de informații, supraveghere și cercetare aparținând SUA
- dislocarea în România a unor forțe aparținând Franței, în cadrul consolidării prezenței aliate pe Flancul Estic al NATO (eFP)
- dislocarea pe teritoriul României, în contextul repoziționării în Europa, a unor forțe aparținând SUA în garnizoanele Buzău, Smârdan, Constanța și la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu
De asemenea, în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, SUA a solicitat autorităților militare române ca un detașament constituit din două aeronave F-35 cu personalul aferent să survoleze, aterizeze și să opereze pe teritoriul României în cadrul unor misiuni în comun pentru asigurarea întăririi posturii de descurajare și a capacității de apărare a spațiului aerian al NATO
În urma analizei solicitării Statelor Unite ale Americii și a situației de securitate din regiune, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituția României și ale art. 4 alin. 1 din LEgea nr. 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfălurarea de operațiuni sau tranzitul foțelor armatelor străine pe teritoriul României, republicatăm cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Prim-ministrului Guvernului româniei, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, informez Parlamentul României că am aprobat intrarea, staționarea și operarea detașamentului F-35 al SUA, în scopul îndeplinirii acestei misiuni.
Klaus Werner Iohannis, Președintele României”.
Scrisoarea președintelui va fi aprobată în plen
Parlamentul a pus pe ordinea de zi aprobarea scrisorii trimise de Klaus Iohannis, iar președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că „aceasta este procedura”.
„Este procedura constituțională, urmată de fiecare dată”, a spus el, despre votul pe care birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului urmează să-l dea.