- Declarația de presă a președintelui are loc la Palatul Cotroceni
- Aderarea României la Schengen va fi oficializată în cadrul Consiliului JAI de astăzi.
- România va adera la Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025.
- Ambasadorii Uniunii Europene au agreat aderarea României la Schengen, inclusiv cu frontierele terestre.
Astăzi, 12 decembrie, președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă importantă referitoare la aderarea României la spațiul Schengen. Declarația de presă are loc la Palatul Cotroceni.
Advertisment
România intră în Schengen
Aderarea României la Schengen a fost un proces lung și complex, amânat timp de 17 ani de la intrarea țării în Uniunea Europeană. Ambasadorii Uniunii Europene au agreat aderarea completă a României, inclusiv cu frontierele terestre, ceea ce reprezintă un pas semnificativ înainte pentru țară.
„Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025. O mare victorie pentru Bulgaria, România și întreaga Europă!”, a anunțat președinția rotativă a Consiliului UE.
Recomandări
„E gata. E hotărât. E meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor ambelor țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, a declarat Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.
It’s done. It’s decided. It’s deserved.
Romania & Bulgaria will fully join Schengen on 1 January 2025.
Congratulations to the people of both countries who have worked hard and long for this.
A stronger Schengen signifies a safer & more united Europe.#StrongerTogether 🇪🇺🇷🇴🇧🇬 pic.twitter.com/lcgMFCWK69— Roberta Metsola (@EP_President) December 12, 2024
Discursul lui Klaus Iohannis
„O decizie așteptată prea mult timp de către noi toți. Datorită eforturilor coordonate ale autorităților române și a demersurilor intense care s-au făcut la nivel politico-diplomatic și vreau să evidențiez aici, în special, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe, ne putem bucura, în sfârșit, de un drept bine meritat, dobândit în mod legitim de România.
Aderarea la spațiul Schengen reprezintă un pas firesc și necesar în consolidarea statutului României de membru cu drepturi depline ale Uniunii Europene. Avantajele aparteneței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple și au impact direct asupra cetățenilor, asupra economiei și a imaginii externe a țării noastre.
Eliminarea controlelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piață europeană. În același timp crește considerabil și atractivitatea României pentru investitorii străini, care vor vedea un avantaj comercial în conectivitatea sporită a țării noastre.
Apartența deplină la spațiul Schengen consolidează, așadar, poziția strategică a României ca poartă între Estul și Vestul Europei. Aderarea la spațiul Schengen a reprezentat un obiectiv strategic important pentru țara noastră. De-a lungul timpului au existat o serie de obstacole, în ciuda faptului că România este de mult timp pregătită tehnic pentru a respecta exigențele Schengen. Pentru a se înlătura toate aceste dificultăți și pentru a convinge partenerii europeni că avem tot dreptul să facem parte din Schengen, m-am implicat personal, astfel încât să obținem un rezultat pozitiv.
Am purtat în acest sens nenumărate discuții cu omologii mei, am participat la reuniuni și la consultări de natură să convingă fiecare țară în parte să-și exprime susținerea pentru noi. Decizia de astăzi este o confirmare clară, fără niciun fel de interpretare a unei realități. Locul României este în spațiul Schengen, în baza performanțelor și a angajamentului nostru.
Vreau să felicit toate instituțiile implicate în acest amplu efort și să le mulțumesc pentru munca depusă și perseverența în susținerea activă acestui demers pe parcursul tuturor acestor ani. Mulțumesc totodată instituțiilor europene și tuturor statelor membre care ne-au susținut în acest proces complex.”