• Ilie Bolojan: Este cât se poate de clar că epoca Iohannis în PNL s-a încheiat.
  • AUR, SOS, POT și USR au depus a treia cerere de inițiere a suspendării lui Iohannis.
  • 65 de percheziții au fost făcute în dosarul Nordis, sunt 72 de suspecți.

Klaus Iohannis ți-a vorbit pentru prima oară anul acesta, nu de la București, ci de la Bruxelles, unde a fost la o reuniune informală a liderilor UE pe teme de Securitate. A vorbit și despre Securitate, dar mai ales te-a anunțat că nu are nicio intenție să își dea demisia până când nu este numit noul președinte.

Nici Marcel Ciolacu nu demisionează, desi i s-a cerut asta de mai multe ori, din cauza prieteniei cu Laura Vicol, fostă șefă a comisiei juridice din Camera Deputaților, acum în arest, în cel mai mare scandal imobiliar al României, dosarul Nordis. Și avem, în sfârșit, buget, ce a fost adoptat de plenul Parlamentului.

Un președinte asumat, așa îi putem spune lui Klaus Iohannis. După ce, anul trecut, îți cerea iertare pentru că a mai și greșit, acum îți spune că nu mai contează dacă își dă demisia sau nu. Oricum, stă pentru că așa zice la cartea sfântă a statului Constiția, așa cum a interpretat-o ca să nu plece de la Cotroceni, până în iunie. Mai are puțin de stat, ce a făcut e de domeniul trecutului, hai să ne uităm la ce o să fie și se ne preocupe mai mult alegerile care vin și programele candidaților.

Recomandări

SERBIA PROTESTEAZĂ
BEC: ȘOȘOACĂ NU CANDIDEAZĂ
ȘOȘOACĂ E RESPINSĂ DE BEC
SIMION ȘI LASCONI TREC DE BEC
SARCASMUL LA EL ACASĂ
UNDE E VREME BUNĂ ÎN RO?

Ce se va întâmpla cu el după ce va pleca, totuși? În PNL nu prea mai are loc, Ilie Bolojan spune că e istorie. Mai e însă până la congresul în care partidul își alege noua conducere, undeva în vară. Fostul președinte, Nicolae Ciucă anunță că renunță la mandatul de senator, așa consideră el că e corect.
Cu șanse sau nu, opoziția a strâns 178 de semnături, de la AUR, POT, SOS și USR ca să ceară, pentru a treia oară, un vot pentru suspendarea lui Klaus Iohannis. Luni i-a chemat președintele la Cotroceni pe liderii coaliției.
Și dacă e să ne preocupe alegerile care vin, așa cum ne-a îndemnat președintele, avem un candidat nou, activistul de mediu Gabriel Păun a anunțat că începe să strângă semnături pentru o candidatură idependentă și un semi-candidat. Victor Ponta, care și-a lansat site, strange semnături, dar nu a făcut un anunț official. Oficial l-a anunțat Marcel Ciolacu: pleacă din PSD sau îl dă el afară din partid.

Trecem și la cel mai mare scandal imobiliar al României, Nordis. Devenit dosar penal și care ajunge până la vârful PSD.
În cifre, mai întâi. 65 de perchezii, 72 de suspecți, dintre care 40 de persoane fizice și 32 de persoane juridice. 3 arestați preventiv, 11 reținuți, 195 de milioane de euro prejudiciu, 1.700 de păgubiți.

În rolurile principale, fosta șefă a comisiei juridice din Camera Deputaților, fostă deputată PSD, avocata Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, patronul Nordis. În roluri secundare, premierul României, Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Pentru că, în timp ce cuplul Vicol/Ciorbă cheltuia pe lux și opulență bani primiți de la clienți pentru apartamente pe care nu le mai livrau, președintele și primvicepreședintele PSD mergeau în city break-uri de lux, cu jetu-uri private, cu patronii Nordis. Sigur, amândoi susțin că au fost pe banii lor, Marcel Ciolacu a arătat chiar și facturi și chitanțe. Dar care nu ies la calcul nicicum. Nici suma pe care susține că a plătit-o nu se pupa, nici datele de pe facturi cu cele la care a făcut călătoriile. Și Sorin Grindeanu promite că vine cu dovezi că și-a plătit singur distracția, au trecut câteva zile de când tot promite. Până una alta, i-a îndemnat pe prietenii lui învinuți să îl denunțe, dacă au vreun denunț de făcut la adresa lui. Și spune că PSD nu a știut nimic despre mașinațiunile financiare Nordis. Laura Vicol susține că nu a profitat de funcția de la camera și de partid, procurorii au descoperit că și-a falsificat declarațiile de avere și consideră circumstanță agravantă faptul că ar fi comis ilegalități, în timp ce alegătorii au girat-o cu încrederea lor.

Ce spune coaliția? Kelemen Hunor că scandalul afectează imaginea guvernului și că emoția contează. Ilie Bolojan e mai blând, nu crede că funcționarea colaiției e în pericol, să lăsăm justiția să își facă treaba. Și aduce din nou în discuție legea care prevede limitarea avansului în imobiliare. Cea pe care să băteau în campania electorală PSD și PNL, care să o dea mai repede și mai bine. Nu e încă, la fel cum nu au fost refăcute nici comisiile de anchetă parlamentară, constituite anul trecut. PSD începe consultările cu dezvoltatori imobiliari și notari, ca să modifice legea.

Ce spune opoziția? Demisia. Marcel Ciolacu ar trebui să zboare din funcția de premier, cu orice fel de avion vrea el.

Tot de la opoziție aflăm că bugetul e unul de poveste. De basm de Petre Ispirescu, mai exact. USR a depus peste 400 de amendamente la legea bugetului și nu l-a votat în Parlament. AUR a plusat, a venit cu un buget alternativ, care prevedea concedierea a doar 10% din bugetari și creșterea salariilor celor care rămân și indexarea pensiilor conform legii. Și ei au votat contra bugetului.

Dar la bani s-a înțeles coaliția și a votat în majoritate pentru buget, cu o țintă de deficit de 7%. Merg mai mulți bani la Educație, la Sănătate, la Apărare, la Transporturi, Mediu și Energie. Dezvoltarea, Agricultura și Cultura primesc bani mai puțini anul acesta.
Dar nu e un buget de austeritate, insistă Marcel Ciolacu, ci unul de dezvoltare. Și nu avem nevoie de bani FMI, noi folosim fonduri europene și PNNR. N-ar fi un buget inspirat din Petre Ispirescu dacă am și face reformele necesare ca să luăm bani din PNRR. Dar cine se atinge de șefii din gările negre ale economiei, marile companii de stat. Sau de pensile speciale?

Citește și