Klaus Iohannis are joi o nouă rundă de consultări cu partidele pentru desemnarea unui noi premier

Președintele Klaus Iohannis va susține marți, la ora 18:15, o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Foto: presidency.ro
  • Noua rundă de negocieri are loc în contextul în care, miercuri, Guvernul Cioloș nu a reușit să treacă de Parlament.
  • Guvernul Cioloș nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi învestit. În favoare au votat doar 88 de parlamentari.
  • Pentru învestire era nevoie de minimum 234 de voturi. 184 de parlamentari au votat împotriva guvernului Dacian Cioloș, în timp ce 88 de deputați și senatori au votat „pentru”.

Președintele Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru desemnarea unui nou candidat pentru funcția de prim-ministru pentru ziua de joi, începând cu ora 11.00.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de domnul Dacian Cioloș.

În consecință, în temeiul prevederilor art.85 alin 1 și ale art. 103 alin 1 din Constituția României, Președintele României convoacă consultări cu partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de Prim-ministru, în data de 21 octombrie a.c., începând cu ora 11.00”, a transmis Administrația prezidențială.

Noua rundă de negocieri are loc în contextul în care, miercuri, Guvernul Cioloș nu a reușit să treacă de Parlament.

Guvernul Cioloș nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi învestit. În favoare au votat doar 88 de parlamentari. Pentru învestire era nevoie de minimum 234 de voturi.

184 de parlamentari au votat împotriva guvernului Dacian Cioloș, în timp ce 88 de deputați și senatori au votat „pentru”.

Pentru învestitură numărul minim de voturi trebuia să fie 234.