Klaus Iohannis: „Decizia de a deschide școlile e corectă. Un vaccin e foarte puţin probabil în 2020”

Sursa foto: Profimedia
  • Klaus Iohannis susține o conferință de presă la Palatul Cotroceni, privind începerea anului școlar
  • Klaus Iohannis: Decizia de a deschide școlile, deși nu e ușoară, e corectă și necesară
  • Klaus Iohannis: Avem doar câteva localități în care educația se va relua exclusiv online

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

”Avem doar câteva localităţi în care educaţia se va relua exclusiv online. Autorităţile centrale şi locale au implementat o serie de proceduri pentru a limita riscul de contagiune dar eficienţa lor depinde în bună parte de colaborarea cadrelor didactice, a părinţilor şi a elevilor”, a precizat preşedintele României.

”Nu putem reduce riscul de infectare la zero, dar e foarte important să conştientizăm că prin respectarea regulilor de bază fiecare contribuie la siguranţă întregii comunităţii. Limitarea accesului la educaţie are consecinţe negative majore pentru generaţiile tinere. Decizia de a deschide şcolile, deşi nu e una uşoară, e corectă”, a spus Iohannis. 

Acesta a spus că alegerile nu puteau fi amânate la nesfârşit, data stabilită fiind 6 decembrie: ”Nu putea fi prevăzut când se va termina pandemia, aşa că alegerile nu mai puteau fi amânate”.

Despre vaccinul anticoronavirus, Klau Iohannis a declarat:”Trebuie să ne uităm şi la ce a spus OMS, a spus din capul locului că un vaccin e foarte puţin probabil în 2020. Companiile pharma lucrează intens. Rezultatul final îl vom şti când primul vaccin va fi pe piaţă. Nu cred că cineva îşi imaginează că undeva se concepe un vaccin şi fugim repede acolo să-l cumpărăm. Suntem o mare familie, suntem oamenii de pe pământ, şi înţelegerile care s-au făcut la ONU şi în cadrul UE vor fi respectate”.

Despre campania electorală, Klaus Iohannis spune că deja au apărut promisiuni nerealizabile de creştere a veniturilor.

”Campania a început şi chiar dacă e atipică partidele îşi pot prezenta proiectele dar din păcate, nu lipsesc iniţiativele complet demagogice cu măriri de venituri impracticabile. Ca de obicei campionul populismului fără acoperire este PSD. Fac un apel la decenţă politică. Crearea de false aşteptări sau contestarea unor măsuri sanitare sunt practici electorale toxice care fac rău oamenilor.