• Președintele Klaus Iohannis susține vineri, de la ora 13:00, o declarație de presă la Palatul Cotroceni
  • Klaus Iohannis: „Am promulgat azi legea privind fondurile proprii ale UE”
  • Klaus Iohannis: „De acum înainte avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice
  • Klaus Iohannis: „Avem foarte mulți bani prin PNRR, circa 80 de miliarde de euro”
  • Klaus Iohannis, despre PNRR: „Are două linii majore: investiții și reforme”

Președintele Klaus Iohannis susține vineri, de la ora 13:00, o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Declarațiile vin în contextul în care Guvernul a stabilit joi noile măsuri de relaxare a unor restricții, care vor intra în vigoare de la 1 iunie.

„Am promulgat astăzi legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale Uniunii Europene, proiect care a fost adoptat de plenul reunit al Parlamentului printr-un vot responsabil al majorității partidelor parlamentare cu o majoritate de două treimi.

Ratificarea deciziei e foarte importantă, pentru că face posibilă alocarea fondurilor de reziliență, tuturor țărilor din Uniune, bani care sunt extrem de necesari României.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Astăzi, suntem la mai bine de un an de la debutul pandemiei, care a însemnat, în primul rând, o criză sanitară fără precedent, dar și o economie masiv afectată. Ne aflăm într-un moment în care știm că prin vaccinare putem stopa această pandemie.

De acum înainte avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice. E un progres spre o nouă etapă”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre PNRR: „Are două linii majore: investiții și reforme”

PNRR este proiectul unei generații, schimbarea profundă a țării, spune, miercuri, președintele Klaus Iohannis: „O șansă uriașă, pe care nu avem voie să o irosim”.

„Avem nevoie și de un plan coerent și de bani. Le avem pe amândouă. Prin PNRR vom accesa banii atât de necesari. PNRR are două linii majore: investiții și reforme. Avem foarte mulți bani prin PNRR, circa 80 de miliarde de euro. Se pot finanța reforme de care România are nevoie acută. E o șansă uriașă pe care nu avem voie să o irosim.

Am făcut primul pas, dar adevărata provocare de acum începe, pentru că implementarea la timp e absolut esențială. Vreau să fim foarte bine pregătiți pentru punerea lui în aplicare și finalizarea reformelor propuse. Putem construi proiectul unei generații. De reușita PNRR depinde într-o mare măsură cum va arăta viitorul”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, apel către politicieni: „Forțele politice responsabile să iasă din logica îngustă de partid

„Din această perspectivă, acest demers nu are culoare politică, chiar dacă a fost elaborat cu mari eforturi și negociat intensiv la nivel european de actuala coaliție de guvernare, o coaliție care înțelege foarte bine care sunt nevoile de dezvoltare ale țării noastre și ce trebuie făcut pentru a ne atinge obiectivele”, spune Klaus Iohannis.

Președintele arată că PNRR aparține României, iar implementarea sa se va întinde dincolo de mandatul actualului guvern.

„Abordările politicianiste sau criticile în notă electorală nu fac altceva decât să șubrezească șansele sale de reușită. Acum este momentul ca toate forțele politice responsabile să iasă din logica îngustă de partid, să dea dovadă de solidaritate, de responsabilitate și să susțină cu toate forțele acest efort național. Fac un apel la guvernanți să continue demersurile, inclusiv cele de comunicare, astfel încât, la nivel central, să fie foarte clare procedurile pentru accesarea proiectelor și termenele pentru finalizarea reformelor. Fac, totodată, un apel către primari, către autoritățile locale, ca imediat după aprobarea Planului de către Comisia Europeană să înceapă deja să pregătească și să identifice acele proiecte care se încadrează în condițiile cerute”, este apelul șefului statului.

El afirmă că este nevoie de mobilizarea tuturor instituțiilor statului, într-un efort administrativ la scară națională „fără precedent”.

„Totodată, mediului de afaceri îi revine un rol deosebit de important, în special companiilor care vor fi implicate în proiectele majore de investiții din domeniile cheie ale Planului, precum infrastructura de sănătate, infrastructura de transport sau cea de energie. Efortul conjugat al statului și al mediului privat se va vedea în următoarea perioadă nu numai în ceea ce privește proiectele din PNRR, dar și în absorbția fondurilor europene din programele operaționale pe care țara noastră le va accesa. România post-pandemică nu este doar un concept abstract. Este o oportunitate istorică de a lăsa în urmă ceva durabil și de a fi mai bine pregătiți să depășim orice criză care poate apărea în viitor”, a mai spus Klaus Iohannis.