• Klaus Iohannis: Atitudinea Prefectului și modul în care a acționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări
  • Klaus Iohannis: Pentru a stopa epidemia e nevoie de un efort național
  • Klaus Iohannis: Cetățenii sunt partenerii autorităților, iar autoritățile au obligația de a-i trata ca atare

Klaus Iohannis, despre summit-ul inițiativei celor trei mări

Am participat la summit-ul inițiativei celor trei mări, care va contribui în perioada post-pandemie la redresarea economică. Obiectivul principal al României sunt proiectele strategice de interconectare, un pas important fiind finalizarea proiectului BRUA, faza 1. Am subliniat importanța deosebită a liniei de cale ferată care leagă Constanța de Gdansk și proiectul Via Carpatica. Aceste proiecte au nevoie de finanțare substanțială. Pe lângă Fondul de Investiții al Inițiativei celor trei mări vor trebui folosite fonduri guvernamentale și fondurile anunțate de SUA.

Situația epidemiologică în România

Din nefericire, ca în întreaga Europă, ne confruntăm cu creșterea cazurilor de Covid. Bucureștiul este în scenariul roșu, alte județe sunt foarte aproape. Odată depășit acest prag e evidentă necesitatea de noi măsuri restrictive. Guvernul a stabilit metodologia și măsurile specifice fiecărui scenariu, autoritățile locale au responsabilitatea de a le implementa.

E de neînțeles că, deși am văzut zilnic creșterea numărului de cazuri, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat clar, astfel încât populația să fie pregătită.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Atitudinea Prefectului și modul în care a acționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări. Pentru a stopa epidemia e nevoie de un efort național. Cetățenii sunt partenerii autorităților, iar autoritățile au obligația de a-i trata ca atare. Asta înseamnă comunicare, informare din timp și predictibilitate atunci când sunt necesare restricții care îi afectează.

Reporter: Ar trebui ca și în București să se impună rămânerea oamenilor în case sau închiderea restaurantelor?

Klaus Iohannis: Situația impune măsuri suplimentare în București. Evident că dacă nu se oprește pandemia, atunci experții vor veni cu recomandări suplimentare dar acum aceste măsuri care au fost decise sunt cele necesare.

Reporter: Ce se va întâmpla cu alegerile parlamentare? Marcel Ciolacu anunța că dorește ca partidele să fie chemate la consultări la Cotroceni.

Klaus Iohannis: Alegerile au fost stabilite conform legii și vor avea loc în 6 decembrie.

Reporter: Președintele Parlamentului European avertiza că bugetul european este blocat acum. Când ar urma să primim primii bani europeni?

Klaus Iohannis: Aceste chestiuni au fost discutate, în prezent negocierile merg un pic mai greu, i-am încurajat pe toți să se reunească și să caute soluții, ar fi foarte păcat să pierdem vremea și să nu obținem aceste fonduri. Eu cred că lucrurile vor merge mai departe, va fi aprobat bugetul și în varianta normală în anul 2021 vom intra pe noul buget și vom putea folosi acești bani europeni.

Reporter: Ar trebui demis prefectul Capitalei?

Klaus Iohannis: Lucrurile nu pot continua așa, oamenii au dreptul să fie preveniți, să fie luați în serios și să primească informațiile în timp util ca să se poată pregăti. Faptul că autoritățile locale au primit sarcina să implementeze măsurile aduce cu sine și obligația de a informa în timp util populația despre ce este posibil să se întâmple.

Reporter: Mai suportați ce se întâmplă în învățământ?

Klaus Iohannis: Întreaga societate a fost aruncată în haos de pandemie, și evident și școlile. E clar că s-au luat măsuri bune, dar s-au făcut și erori. Nu cred că e cazul să exagerăm însă cu aceste evaluări că totul este haotic, în majoritatea școlilor lucrurile sunt bine planificate.

Reporter: Am putea apela la sprijin european având în vedere deficitul de medici și asistente?

Klaus Iohannis: Eu cred că medicii români sunt foarte buni și până acum au făcut față foarte foarte bine.


„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va susține luni, 19 octombrie a.c., ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Declarațiile lui Klaus Iohannis vin în ziua în care Comitetul pentru Situații de Urgență al Capitalei a hotărât ca începând cu ora 0 să fie suspendată activitatea didactică, inclusiv în creșe și universități, din 20 octombrie.

Aleph News vă prezintă, LIVE TEXT, principalele declarații ale președintelui României.