Între România și Statul Istael există relații privilegiate, cu caracter strategic, fundamentate pe legături solide de ordin istoric, cultural și uman, spune Klaus Iohannis, care anunță organizarea unei ședințe comune de guvern româno-israelian.

Între România și Statul Istael există relații privilegiate, cu caracter strategic, fundamentate pe legături solide de ordin istoric, cultural și uman. O contribuție esențială la crearea acestei relații speciale o au cele două comunități.

„Suntem îndatorați comunității originarilor din România pentru apreciarea de care țara noastră se bucură în Israel. De asemenea, comunitatea evreiască din România are un rol foarte activ și dinamic”, a spus președintele României, Klaus Iohannis.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

El spune că țara noastră continuă demersurile pentru asumarea trecutului.

„România este un model în privința inițiativelor pentru prezervarea memoriei și combaterea antiemitismului. (…) Totodată, anul acesta marcăm 5 ani de la adoptarea definiției de lucru a antisemitismului, un rezultat remarcabil al Președinției române a Alianței Internaționale pentru Comemorarea Holocaustului. L-am informat pe domnul Președinte Rivlin că, recent, Guvernul României a adoptat prima Strategie naţională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură”, apreciază șeful statului român.

De asemenea, el anunță organizarea unei ședințe comună de guvern româno-israelian în acest an.

„Am subliniat, de asemenea, necesitatea implementării de măsuri de creștere a încrederii, reiterând importanța reluării discuțiilor directe care să conducă la soluția celor două state (israelian și palestinian – n.r.). În acest context am exprimat aprecieri față de reluare a lucrărilor cvartetuui pentru Orientul Mijlociu și am salutat implicarea Statelor Unite ale Americii alături de Uniunea Europeană și state arabe din regiune pentru crearea unui cadru favorabil reluării procesului de pace. România considera că atât israelienii cât și palestinieni au dreptul să trăiască în pace și securitate și militează alături de principalii săi partenerii internaționali pentru avansarea soluției celor două state în parametrii fixați de dreptul internațional”, conchide Iohannis.

La rândul său, președintele Statului Israel, Reuven Rivlin, spune că România și Israel sunt „prietene strategice”.

„Legăturile noastre profinde se bazează atât pe trecutul nostru comun, cât și pe viitor. (…) Faptul că România a fost singura țară din blocul comunist care niciodată nu și-a rupt legăturile cu Israelul reflectă legătura solidă dintre țările noastre. Noi nu uităm istoria”, adaugă Reuven Rivlin.

Reuven Rivlin spune că Israelul de confruntă cu amenințări continue ale Iranului și ale colaboratorilor săi din Gaza și Liban.

„Israelul nu are numai dreptul, dar mai ales datoria de a-și proteja cetățenii de aceste organizații și regimuri teroriste care apelează pe față la exterminarea noastră”, menționează Rivlin.

Șeful Statului Israel, Reuven Rivlin, se află în vizită de stat în România.