• Klaus Iohannis a susținut, marți, o conferință de presă la Palatul Cotroceni.
  • Președintele României a tras noi semnale de alarmă despre valul epidemiologic din țară.
  • Iohannis: „Viața noastră s-a schimbat radical. Restricțiile sunt doar de moment”.

Klaus Iohannis: „Suntem într-o etapă dificilă, valul doi al epidemiei, care se înregistreazp și în alte țări UE, și e imperativ să inversă trendul. Avem o transmitere comunitară accentuată în Capitală și alte județe. Cel mai dramatic e că în ciuda eforturilor medicilor, prea mulți români pierd lupta cu virusul. În spatele cifrelor se află familii îndurerate și o suferință profundă. Suntem deja într-o etapa dificilă, într-un așa numit val 2, care se înregistrează și în majoritatea țărilor europene și trebuie să inversăm acest trend negativ. Nu trebuie să intrăm în panică, dar este un act de maximă transparență să comunicăm toate transparențele care să facă pe toți să conștientizeze gravitatea situației”.

„Doar înțelegând corect imaginea de moment putem ca împreună, cetățeni și autorități, să depășim această criză fără precedent. Fără un efort colectiv va fi imposibil să reușim. De aceea fac din nou apel la cetățeni să fie prudenți, să respecte cu strictețe toate reglementările în vigoare. Dincolo de regulile preventive adoptate de autorități sunt lucruri simple pe care le putem face toți, purtatul maștii în public, indiferent că e vorba de spații închise sau nu. Pentru a ține sub control această epidemie la nivel național e obligatoriu să întrerupem lanțul cauzal care facilitează nemulțumirea necontrolată a infectarilor. Nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor”.

Iohannis: „În acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte”

„Să nu ne amăgim, această etapă nu va trece de la sine. O vom putea depăși doar respectând cu strictețe regulile și încuranjându-i pe cei din jur să facă la fel. Suntem o națiune puternică și e momentul să o dovedim din nou. Din păcate, această evoluție a pandemiei e de observat nu doar la noi, ci și în întreagă Europă și  ar fi o scuză ieftină să căutăm un politician vinovat”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

„Guvernul și eu și alții s-au străduit să facă tot ce se poate pentru a preveni extinderea pandemiei în România. Rezultatele sunt cele pe care le vedem. Nu am ajuns încă într-o situație critică în ce privește locurile de la terapie intensivă. E însă clar că în acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte dacă vrem să încetinim răspândirea acestei pandemii. Trebuie să vedem în ce fel de societate vrem să trăim, într-una panicardă care se ascunde, sau una care respectă regulile și își duce democrația mai departe. Esența democrației stă în alegeri libere”.

„Cred că școala trebuie ținută deschisă cât de mult se poate”

„E foarte clar că starea de alertă trebuie prelungită, bănuiesc cu încă o lună”.

„E ciudat că două instituții guvernamentale dau rezultate diferite. E nevoie urgentă de corelare a datelor și aștept ca guvernul să clarifice aspectele de urgență. Am solicitat Guvernului să facă ordine în propriile instituții foarte rapid. Nu putem trăi cu două statistici.”.

Iohannis, despre anularea pelerinjelor: „Un dialog direct Guvern-BOR ar duce la soluții mai bune”.

„Trebuie să evităm știri panicarde și descrierea unor situații extreme care, sigur, teoretic sunt posibile. Cred că școala trebuie ținută deschisă cât de mult se poate. S-au făcut progrese semnificative în procesul educațional – au învățat cum să folosească online-ul. E un proces de învățare, s-au făcut progrese semnificative”.

„Nu putem să intrăm într-o logică simplistă, să măsurăm vieți contra firme, e inadmisibil. Noi ne străduim să ajutăm sistemul sanitar ca să fie ajutați oamenii care ajung la spital. Guvernul a venit cu măsuri pentru a stimula activitatea economică. E o ecuație extrem de complicată, nu poate fi simplificată. Guvernul împreună cu mine ne-am mișcat bine”.