• Este prima dată când Iohannis merge la Chișinău, în ultimii cinci ani
  • Maia Sandu: România a oferit un sprijin generos Republicii Moldova
  • Vizita lui Iohannis este un mesaj de susținere a noului președinte al Republicii Moldova

Președintele Klaus Iohannis se află, marți, într-o vizită oficială la Chișinău, la invitația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Aceasta este prima vizită la nivel înalt primită, la Chișinău, de Maia Sandu, după preluarea mandatului.

„Ați fost alături de noi și la bine și la greu. Țin să vă mulțumesc pentru acest rol jucat de România în dezvoltarea Republicii Moldova. În acești ani, România a renovat în Republica Moldova grădinițe, obiecte culturale, chiar sate întregi. Zeci de mii de tineri și copii din Republica Moldova au învățat în liceele și universitățile din România, cu burse din partea statului român și au fost primiți ca acasă, iar elevii din sute de sate moldovenești pot merge la școală cu unul din autobuzele donate de România. (…) România a venit și cu investiții în domenii strategice care ne vor ajuta să consolidăm independența și suveranitatea Republicii Moldova și pe viitor. Mă refer la construcția conductei Iași-Ungheni-Chișinău, care va deveni un element important al securității noastre energetice”, a spus președintele Moldovei, Maia Sandu.

La rândul său, Klaus Iohannis a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria pe care a obținut-o la alegerile din Republica Moldova.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Este o victorie istorică. România își dorește să prospere, iar cetățenii săi se sbucure instituții democratice solide”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României a anunțat că țara noastră va sprijini vaccinarea anti-Covid a cetățenilor din Republica Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin.

Susținerea procesului de vaccinare anti-Covid-19 a cetățenilor Republicii Moldova prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea la Chișinău în etapa imediat următoare a unei echipe de experți români care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare. Este însă necesară o cooperare strânsă cu autoritățile de specialitate ale Republicii Moldova și implicarea acestora”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul vizitei pe care o face marți la Chișinău.

Șeful statului a spus că România va furniza, așa cum a mai făcut-o până acum, și medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților de Covid-19 din republica Moldova.

În fața Palatului prezidențial din Molodva au venit mai multe persoane, cu steaguri, care au scandat: „Românie, nu uita: Basarbia e a ta”, „Trăiască și înflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească”

Conform Administrației Prezidențiale, vizita președintelui României la Chișinău va oferi cadrul pentru transmiterea unui puternic mesaj de susținere pentru noul președinte al Republicii Moldova, într-un moment istoric pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum și un mesaj de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova, în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept și de consolidare atât a parcursului european, cât și a relațiilor privilegiate cu România.

Din această perspectivă, în cadrul vizitei vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, și respectiv pentru susținerea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova”, conform Administrației Prezidențiale.

Cei doi președinți vor adopta o declarație comună prin care se urmărește consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relația specială dintre București și Chișinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a implementa reformele democratice necesare în acest sens.