• Klaus Iohannis, președintele României, a susținut, miercuri, o conferință de presă, la Palatul Cotroceni.
  • Șeful statului a vorbit despre numărul de infectări zilnice și a afirmat că „măsurile de restricție sunt inevitabile. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”.
  • Klaus Iohannis s-a referit și la alegerile parlamentare.

Klaus Iohannis, președintele României: „România a cunoscut în ultima săptămână cea mai mare creștere a numărului de cazuri de îmbolnăvire de la debutul epidemiei de COVID-19. Cifre extrem de îngrijorătoare avem și în privința numărului de decese, precum și al pacienților internați în secțiile de terapie intensivă.

Așadar, 3 indicatori care, corelați, trag un puternic semnal de alarmă, de care avem cu toții responsabilitatea să ținem cont.

Tendința actuală este una de creștere accelerată a ratei infectărilor care duce la aglomerarea spitalelor, a secțiilor de terapie intensivă, și din păcate, la un număr tot mai mare al deceselor.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Strategia e clară: vom reacționa local și regional. Nu e nevoie să închidem toată țara. S-a introdus de către specialiști acea scală care ne spune dacă e cazul să se ia anumite măsuri. Aceste restricții se bazează pe o evaluare a specialiștilor care ține cont de gradul de infectare din localitatea respectivă. Așa se va întâmpla în continuare. E foarte bine să se reacționeze local, țintit”.

Despre alegerile parlamentare

„O democrație nu funcționează fără alegeri. Alegerile trebuie să aibă loc, nu putem funcționa cu un Parlament fără puteri depline. Chiar dacă ar rămâne acest parlament după 20 decembrie, nu va mai avea puteri depline. Cu cât am putea amana alegerile?

Maxim 3 luni și ajungem la finalul iernii. Chiar dacă admitem că sunt condiții speciale, cu foarte multe persoane bolnave, treubie să găsim o formă de campanie online, tv și să mergem la vot. Actul de votare în sine nu e mai periculos decât mersul după pâine. La alegeri organizarea a fost bună”, a completat Klaus Iohannis.