• Iohannis, înainte cu o zi de citirea moţiunii de cenzură: „Mi se pare neavenită. Dacă ţara este cuprinsă de o epidemie şi suntem în criză economică nu vii să depui moţiune de cenzură”
  • Şeful statului a vorbit despre reuniunea prin videoconferinţă a Consiliului European unde liderii UE au discutat despre situaţia din Belarus
  • Despre începerea şcolilor: „ Şcoala trebuie totuşi să înceapă, pentru că e inadmisibil să avem o generaţie pierdută. Regulile de baza vor fi aceleaşi: masca, distanţă, igienă”
  • Iohannis a făcut declaraţii înainte de votul decisiv din Parlament privind alocaţiile şi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii înainte de votul decisiv din Parlament privind alocaţiile şi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Şeful statului a vorbit despre reuniunea prin videoconferinţă a Consiliului European unde liderii UE au discutat despre situaţia din Belarus. 

Klaus Iohannis: Am participat la reuniunea Consiliului European în format videoconferinţă pentru a discuta despre situaţia îngrijorătoare din Belarus

Am subliniat că fraudarea alegerilor, reprimarea violentă a protestelor nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE

Recomandări

UNDE SCHIEZI AZI?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z SE SIMTE NEIUBITĂ
CREȘTE CONSUMUL INDIVIDUAL PER CAPITA
NU AJUNG ACASĂ!

Am solicitat încetarea imediată a violenţelor şi eliberarea persoanelor deţinute ilegal. Trebuie luate măsuri suplimentare din partea UE inclusiv sancţiuni faţă de cei vinovaţi

E extrem de importantă iniţierea unui dialog real şi de substanţă între autorităţi, opoziţie, societatea civilă. Aceasta e singura soluţie pentru o tranziţie paşnică

O menţiune cu privire la situaţia din Mali. Avem acolo 120 de militari şi aş vrea să transmit că sunt în siguranţă în acest moment, în ciuda tensiunilor din zonă


Întrebări din partea jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă:

Cum vedeţi intenţia de amânare pentru septembrie a votului la moţiunea de cenzură?

  • Moţiunea mi se pare neavenită. Dacă ţara este cuprinsă de o epidemie şi suntem în criză economică nu vii să depui moţiune de cenzură. Asta arată doar că PSD nu e doar cinic, este şi iresponsabil. PSD vrea să arate că mai este acolo. Nu are soluţii, caută probabil soluţii pentru baronii care se simt deconectaţi de resursele publice şi probabil suferă.
  • Există dubii cu privire la constituţionalitatea demersului. Nu s-a depus niciodată în vacanţă parlamentară o moţiune. Sunt specialişti care spun că e discutabil. Avem o temă care trebuie clarificată. Vom vedea dacă e neconstituţională sau nu. Ce se întâmplă după discutăm după vot. După părerea mea, e un gest politic iresponsabil de uz intern pentru PSD.

Cum faceti să fie respectate legile pe care le-aţi promulgat?

  • Nimeni nu şi-a dorit această epidemie. Nimeni nu a dorit pentru România o criză economică. Dar a venit, deci a venit şi criză ecnoomica. Asta e situaţia şi trebuie rezolvată. Evident că toată lumea doreşte şi să câştige mai bine, şi guvernanţii vor să dea bani mai mulţi. Pentru a face posibile aceste lucruri trebuie să existe aceşti bani. Nu se pot împărţi bani care nu există, şi dacă veniturile se reduc din cauza crizei e clar că nu se pot mari cheltuielile.
  • Am spus de la început, şi mă bucur că în PNL s-au găsit destui politicieni de aceeaşi părere, că nu putem să avem o stituatie în care categoriile cele mai vulnerabile, adică copiii şi pensionarii, să plătească această notă de plata pentru acesta recesiune economică. Marea majoritate a economistiilor au tot spus că nu se pot mari nici pensiil nici alocaţiile. Am cerut că totuşi să se majoreze, şi guvenrul a venit cu soluţii de majorare a alocaţiilor în etape, şi majorare pensiei are totuşi loc, deşi mulţi au zis că nu se poate. Nu vorbim de altceva. Este o majorare, atât cât s-a putut. Când economia si va reveni, se vor face majorări ulterioare.

Ce aţi face ca profesor dacă un elev ar veni la ore cu febră şi ce opinie aveţi despre publicarea târzie a ghidului privind măsurile de începere a şcolilor?

  • Când un elev acuză simptome, trebuie trimis la medic, cu atât mai mult în situaţia unei epidemii. Este foarte clar că şcoala nu va începe ca de obicei, când lumea se adună în curtea şcolii. Şcoala trebuie totuşi să înceapă, pentru că e inadmisibil să avem o generaţie pierdută. Se vorbeşte deja despre a preveni generaţia pandemiei. Copiii trebuie să se întâlnească cu alţi copii. Pentru a face asta posibilă e nevoie de regulamente, ordine proceduri, speciale pentru vremuri de epidemie, şi ministerul educaţiei lucrează cu cel al sănătăţii în această direcţie.
  • Regulile de baza vor fi aceleaşi: masca, distanţă, igienă. Restul sunt chestiuni de specialitate, ce se face când se constată că un elev e bolnav, când în şcoală apar cazuri de boală, care şcoală se închide. Sunt chesituni de specialitate şi vor fi tratate de specialişti, adică cei de la DSP, inspectoratul şcolar, conducerea şcolii etc.

Există o nemulţumire mare în sectorul horeca, a existat aztazi şi un protest în acest sens, pentru că încă există multe restricţii, restaurantele sunt închise, terasele au program limitat. Aţi abordat acest subiect şi există un orizont de timp în care restaurantele ar putea fi deschise?

  • Înţelegem această preocupare şi admitem că este probabil cel mai lovit sector de această criză. Pentru a veni în spirjinul întreprinzătorilor HORECA, Guvernul a aprobat scheme de ajutor şi va continuă.
  • Dar e vorba de sănătatea întregii populaţii. Numărul debolnavi creşte şi noi măsuri de relaxare nu sunt posibile până nu întrăm intr-o descreştere consistentă nu se vor lua alte măsuri de relaxare.

 În contextul consiliului extraordinar de azi, ce e pregătită să facă UE dacă Rusia intră în Bielorusia?

  • Nu credem că acest lucru se va întâmplă. E clar că situaţia din Belarus e îngrijorătoare pentru toată lumea, dar singurele soluţii sunt cele diplomatice şi cele care se găsesc prin discuţii calme şi aplicate. Toată lumea a declarat că este inadmisibila intervenţia din exterior şi nu ne aşteptăm la o astfel de intervenţie din nici o parte.

În conditiile în care medicii spun că multe focare au apărut din cauza turiştilor pe litoral şi apoi s-au intors, aţi merge pe litoral că un turist obişnuit?

  • Este vara şi lumea vrea câteva zile de concediu.
  • Însă trebuie să ne dăm seama că nu e ov ara că oricare altă şi trebuie să ne luăm măsuri de precauţie: masca, distanţă, igienă. Aceste măsuri ajută foarte mult. O revistă spunea că purtarea măştii previne până la 80% din infecţii. Distanţarea e la fel de importantă.  Românii să meargă acolo, dar să respecte măsurile de igienă.

Despre alegerile locale din 27 septembrie

  • Situaţia e fluidă şi trebuie să urmăm evoluţia. Nimeni nu va poate spune care va fi situaţia peste câteva săptămâni. Sperăm că prin măsurile care s-au luat că epidemia să se restranga, să scadă numărul de infectari noi zilnice, să putem să declarăm măsuri care fac procedura de alegeri sigură. Dacă lucrurile merge rezonabil, cred că se pot organiza alegeri. Nu vor fi că până acuma. Vor fi reguli speciale, dar pot fi uşor respectate.

Am văzut 96 de primari racolati de PNL, mai mulţi parlamentari luaţi de la PSD la PNL. De ce aţi girat aceste racolări?

  • Nu le-am girat. Săptămâna trecută m-am exprimat clar împotriva traseismului politic, deci nu va supăraţi, acea parte din întrebare mi se pare foarte tendenţioasă şi poate chair greşit formulată. Nu încurajez traseismul politic, sunt împotriva acestei practici. Cei care au trecut de la un partid la altul nu trebuie să îmi explice mie de ce, dar fiecare dintre ei va trebui să explice propriului electorat de ce a trecut dintr o parte în altă. Pe mine să mă întrebaţi într o formulare corectă, care e o supoziţie eronată.

Dacă moţiunea PSD trece, Orban rămâne prima opţiune a dumneavoastra ca premier, ca intermiar sau ca prima opţiune?

  • După moţiune va fi după moţiune.

Cum vedeţi competiţia pentru Primăria capitalei?

  • Nu îmi permit să comentez candidaturile la primăria unui oraş din România.

Ultima conferinţă de presă susţinută de şeful statului a fost săptămâna trecută, tot miercuri, şi a avut ca temă rectificarea bugetară.