• Președintele Klaus Iohannis a vorbit joi, înaintea summitului NATO, despre consolidarea flancului estic.
  • Președintele României a spus că flancul estic trebuie să fie echilibrat, astfel încât să fie realizată „o apărare foarte solidă”.
  • Acesta a spus că va insista în discuțiile cu aliații ca flancul estic să fie consolidat mai bine. 

Potrivit lui Klaus Iohannis, întărirea Flancului Estic înseamnă „evident” prezenţă permanentă, dar a pledat pentru consolidarea Flancului Estic al NATO.

„Avem deja acum, înainte să începem summitul, o veste foarte bună. Probabil aţi aflat, conform declaraţiei Secretarului General Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat Grupul de luptă care va fi poziţionat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat”, a declarat Klaus Iohannis înaintea reuniunii extraordinare a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO. El spune că a sperat să se realizeze repede „şi s-a realizat”.

Este acel grup de luptă pentru care Franţa va fi naţiune-cadru. Sigur, urmează încă negocieri în cadrul NATO pentru a vedea cine mai trimite trupe în acest grup de luptă, dar sunt foarte bucuros că s-a decis atât de repede”, a adăugat Iohannis.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Potrivit şefului statului, întărirea Flancului Estic înseamnă „evident” prezenţă permanentă, dar a pledat pentru consolidarea Flancului Estic al NATO.

„De aceea am insistat pe Grupul de luptă, care este o prezenţă permanentă. Dar, sigur, faţă de această prezenţă permanentă, pe noi ne ajută foarte mult şi prezenţa rotaţională, care face ca tot timpul să fie un număr destul de mare de forţe americane în România şi acest lucru ne bucură”, afirmă Iohannis.

Franţa a decis trimiterea a 500 de militari în România, în cadrul unei misiuni a Alianţei Nord-Atlantice, în contextul acţiunilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO.

„Armele chimice şi biologice sunt interzise prin tratatele internaţionale şi nu putem să pornim pur şi simplu de la premisa că cineva le foloseşte. Noi toţi sperăm să rămână aşa şi toţi semnatarii tratatelor internaţionale să respecte ceea ce s-a decis”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de a participa la Summitul extraordinar al NATO, care are loc la Bruxelles.