• Klaus Iohannis a făcut declarații, la Palatul Cotroceni
  • Președintele a avut azi mai multe întâlniri cu Florin Cîțu, Raluca Turcan, Claudiu Năsui, Dan Barna și Vlad Voiculescu
  • Iohannis anunță că se lucrează la Planului Național de Redresare și Reziliență

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că se lucrează la Planul Național de Redresare și Reziliență, care va fi trimis către Comisia Europeană, în luna aprilie.

România ar putea obține 30 de miliarde de euro, bani europeni, pentru a combate efectele pandemiei și a crizei economice generate de aceasta.

„Am avut întâlniri pentru a găsi soluții pentru Românuia, pentru români. Tema principală a fost referitoare la cum pregătim cel mai bine și rapid planul național de redresare și reziliență, unde putem obține fonduri europene consistente.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Putem obține, atenție, 30 de miliarde de euro pe care îi putem folosi pentru a ieși cu bine din pandemie și din criza economică generată de pandemie”, a spus Iohannis.

Banii urmează a fi folosiți în sănătate, educație, mediu, dar și pentru a genera noi locuri de muncă.

„Sunt opotunități uriașe. Vrem sa folosim acești bani pe mai multe paliere, vreau să menționez doar câteva.

O primă chestiune: sănătatea. Este nevoie de investiții semnificative în sistemul de sănătate public din România. Dacă ne gândim doar la tragicele accidente care au avut loc în ultimele luni, așa ceva nu mai are voie să se întâmple. E nevoie de investiții în spitale noi, în cele deja existente și în dezvoltarea unor sisteme sigure.

O a doua zonă despre care am discutat și unde sunt foarte hotărât să găsim soluțiile cele mai bune este zona locurilor de muncă. Foarte mulți români și-au pierdut locurile de muncă și unii, din păcate, sunt și acum în pericol să-și piardă loucile de muncă. Este vital pentru noi toți să dezvoltăm mecanisme prin care să încurajăm antreprenorii să creeze locuri de muncă pentru românii loviți de pandemie.

Trebuie să investim în școli. Sistemul românesc de învățământ are nevoie de foarte mulți bani. Este nevoie de investiții pentru a avea școli autorizate, pentru a avea elemente simple: să eliminăm încalzirea pe lemne, toaletele în spatele curții. Pe de altă parte, avem nevoie de matriale didactice moderne, de școli noi, de școli verzi.”, a explicat Iohannis.

Președintele a mai declarat că Planul Național de Redresare și Reziliență va fi gata până în luna aprilie, când va fi trimis la Comisia Europeană, pentru a primi aprobările. Imediat după acești pași va începe implementarea.

Știrea inițială

Klaus Iohannis va face declarații, de la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, după ce s-a întâlnit cu Florin Cîțu, Raluca Turcan, Claudiu Năsui, Dan Barna și Vlad Voiculescu, în cadrul unor ședinte de lucru.

Discuțiile purtate au avut legătură cu bugetul de stat, care a fost elaborat și publicat de guvernul Cîțu, și care urmează să fie adoptat și trimis în Parlament pentru dezbatere și votul final.