• Este greşit, o eroare majoră şi e inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, spune Klaus Iohannis, despre discursul lui Viktor Orban.
  • El cere explicaţii de la liderii UDMR, care l-au aplaudat pe premierul ungar.
  • Iohannis afirmă că liderii UDMR trebuie să vină cu clarificări publice.

Este greşit, o eroare majoră şi e inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, spune Klaus Iohannis, despre discursul lui Viktor Orban, potrivit Mediafax.

El cere explicaţii de la liderii UDMR, care l-au aplaudat pe premierul ungar.

„În principiu, este greşit, o eroare majoră şi e inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX, la al doilea război mondial. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă şi nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru a-şi motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană. Aceste lucruri sunt valabile, că e eronat, greşit şi inacceptabil, indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania e o problemă pentru noi. Între timp, este adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă afirmaţiile sau să le reinterpreteze, ceea ce e un semn că şi-a dat seama că aşa ceva nu merge în Europa. Nu e rostul şi rolul meu să dau lecţii de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar, public, de ideile vehiculate acolo”, spune Klaus Iohannis.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

El afirmă că liderii UDMR trebuie să vină cu clarificări publice.

„Eu cred că e nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conţinutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înţeles despre ce se vorbeşte şi au aplaudat, pur şi simplu, generic personajul care a ținut discursul. Oricare ar fi explicaţia, ea trebuie să existe şi cred că trebuie să existe o discuţie clarificatoare, inclusiv în coaliţia de guvernare. Nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne facem că acele lucruri spuse nu au fost aplaudate”, conchide şeful statului.