• Klaus Iohannis a ținut, luni, un discurs cu ocazia Zilei Pompierilor din România, la Palatul Cotroceni.
  • Iohannis: „Contribuția dumneavoastră la siguranța românilor a fost importantă în multe momente dificile de-a lungul istoriei”.
  • Șeful statului a amintit și despre misiunile din Grecia.

Trebuie creată în rândul populației din România o cultură a prevenției, prin pregătirea activă și continuă, astfel încât oamenii să știe cum să reacționeze la producerea unei situații de urgență majoră, spune, luni, președintele Klaus Iohannis, de Ziua Pompierilor din România.

„Contribuția dumneavoastră la siguranța românilor a fost importantă în multe momente dificile de-a lungul istoriei. Prezentul aduce însă o serie de provocări noi, specifice, și este responsabilitatea noastră să găsim soluțiile pentru rezolvarea lor. Munca dumneavoastră este cu fiecare an mai puternic legată de amplificarea fenomenului încălzirii globale, care afectează toate regiunile lumii. În unele zone, fenomenele meteorologice extreme și precipitațiile sunt tot mai frecvente, în timp ce alte zone se confruntă cu valuri de căldură extremă și secetă. De altfel, și Strategia Națională de Apărare a Țării evidențiază faptul că degradarea calității factorilor de mediu și extinderea implicită a efectelor schimbărilor climatice se pot transforma în probleme de importanță critică. Vă revine, așadar, un rol cu valențe strategice în cadrul mecanismului național de protecție civilă. Pe măsură ce România va ajunge să se confrunte cu situații de urgență civilă, misiunile dumneavoastră vor deveni tot mai dificile”, spune Klaus Iohannis în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Pompierilor din România.

„Incendiile catastrofale din Grecia au pus în pericol viețile foarte multor oameni”

Președintele României amintește și de misiunile din Grecia.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Chiar în vara acestui an, incendiile catastrofale din Grecia au pus în pericol viețile foarte multor oameni. Un moment dramatic pentru națiunea elenă, în ajutorul căreia am intervenit și noi, trimițând pompieri români dotați cu tehnică și echipamente de intervenție. Dincolo de participarea la mecanismele internaționale de sprijin reciproc în caz de dezastre naturale, această misiune a pompierilor noștri a reprezentat și un gest de compasiune și sprijin pentru poporul grec. Vă felicit, așadar, pentru înaltul profesionalism dovedit, recunoscut și apreciat nu doar de cetățenii români, ci și de Grecia și de comunitatea internațională. Ceea ce am văzut în Grecia ne dovedește, o dată în plus, că trebuie să creăm în rândul populației noastre o cultură a prevenției, prin pregătirea activă și continuă, astfel încât oamenii să știe cum să reacționeze la producerea unei situații de urgență majoră”, adaugă șeful statului.

Iohannis a marcat și lupta împotriva coronavirusului.

„Misiunile de transport de persoane, probe sau echipamente de protecție, de prim-ajutor acordat persoanelor potențial infectate, de decontaminare, monitorizare și informare preventivă a populației au fost de un real ajutor în ultimul an și jumătate. Prin întreaga dumneavoastră activitate, contribuiți în mod cert la creșterea gradului de încredere a cetățenilor în instituțiile și autoritățile statului care au ca obiectiv principal asigurarea securității populației. Pentru a gestiona rapid și eficient situațiile de urgență, este însă nevoie de dezvoltarea continuă a unui sistem de intervenție performant, dotat cu tehnică și echipamente adecvate. Creșterea operativității sistemelor naționale de prevenire şi gestionare a situaţiilor de criză, interne şi externe, militare sau de natură civilă, a mecanismelor de cooperare interinstituțională, va permite României să fie mai bine pregătită în a depăși cu bine orice potențiale crize cu care ne-am putea confrunta în viitor”, menționează președintele Iohannis.

El spune că pompierii, prin specificul activităților lor, sunt aproape de oameni în situații-limită, adesea într-o luptă contracronometru, oferindu-le un sentiment de siguranță și speranță în fața unor pericole care le amenință viața și bunurile.

Klaus Iohannis a decorat Drapelul de luptă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a acordat Drapelul de luptă unui număr de 11 unități militare de pompieri și i-a decorat pe comandanții detașamentelor de pompieri care au participat la misiunile de stingere a incendiilor din Grecia.