- Donald Trump a declarat că a discutat cu Vladimir Putin despre un posibil acord de pace pentru Ucraina.
- El a spus că are un plan pentru a pune capăt războiului, dar nu a dat detalii.
- Trump a subliniat că negocierile ar trebui să înceapă rapid pentru a opri pierderile de vieți omenești.
Donald Trump a declarat că a purtat discuții cu președintele rus Vladimir Putin pentru a negocia o rezolvare a războiului în Ucraina, aflat în al treilea an, și a sugerat că negociatorii ruși doresc să se întâlnească cu omologii americani, scrie The Guardian.
Advertisment
Într-un interviu acordat publicației The New York Post, Trump a dezvăluit că a vorbit cu Putin, dar a ales să nu spună de câte ori. În cadrul unei intervenții la bordul avionului Air Force One, vineri, Trump a afirmat că crede că Putin „îi pasă” de victimele războiului, dar nu a oferit detalii cu privire la faptul dacă președintele rus a făcut vreo promisiune concretă pentru a încheia conflictul, care durează de aproape trei ani.
Trump a spus că are un plan pentru a pune capăt războiului, dar nu a oferit detalii suplimentare. „Sper că va fi rapid. În fiecare zi mor oameni. Acest război este atât de rău în Ucraina. Vreau să închei această nenorocire”, a spus el.
Recomandări
Luna trecută, Trump a estimat că aproximativ 1 milion de soldați ruși și 700.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la începutul invaziei, o estimare mult mai mare decât cifrele prezentate de oficialii ucraineni sau de analiști independenți.
Trump a subliniat că este important să se relanseze discuțiile, subliniind că negociatorii de ambele părți doresc să se întâlnească și că, în fiecare zi, tineri soldați — pe care i-a comparat cu propriii săi fii — sunt uciși. „Tineri soldați frumoși sunt uciși. Tineri bărbați, ca fiii mei. Pe ambele părți. Pe câmpul de luptă”, a adăugat Trump.
Michael Waltz, consilierul pentru securitate națională, a fost prezent la interviu, dar nu a confirmat că Trump ar fi vorbit cu Putin. El a spus că „există cu siguranță multe discuții sensibile” și că diplomați de rang înalt din SUA vor fi în Europa săptămâna aceasta pentru a discuta detaliile unui posibil acord de pace. Waltz a menționat, de asemenea, că soluționarea războiului a fost o temă în discuțiile cu liderii din India, China și Orientul Mijlociu.
De asemenea, Waltz a reiterat principiul administrației Trump conform căruia europenii trebuie să își asume responsabilitatea pentru acest conflict în continuare. „Președintele Trump va pune capăt războiului și, în ceea ce privește garanțiile de securitate, aceasta va fi o responsabilitate europeană”, a spus el.
În cadrul campaniei sale prezidențiale, Trump a promis în mod repetat că va pune capăt rapid războiului dacă va fi reales, subliniind pierderile de vieți omenești pe câmpul de luptă. Luna trecută, Trump a afirmat: „Majoritatea oamenilor credeau că acest război va dura o săptămână, iar acum a trecut de trei ani”, adăugând că președintele ucrainean Volodimir Zelensky ar fi exprimat interesul pentru un acord de pace negociat.
În interviul din vineri, Trump a exprimat din nou regret pentru pierderile de vieți omenești din război, comparând tinerii care mor cu propriii săi fii. „Toți acei morți. Tineri, tineri, frumoși. Sunt ca și copiii voștri, două milioane dintre ei – și pentru nimic”, a spus Trump, adăugând că și Putin „vrea să vadă oamenii oprindu-se din a muri”.
Kremlinul, duminică, a refuzat să confirme sau să infirme raportul despre convorbirea telefonică. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenției de știri Tass că nu era la curent cu o astfel de convorbire.
„Ce se poate spune despre această știre: pe măsură ce administrația de la Washington își desfășoară activitatea, apar multe comunicări diferite. Aceste comunicări se desfășoară prin canale diferite. Și, desigur, în mijlocul acestei multitudini de comunicări, este posibil să nu știu ceva. Prin urmare, în acest caz, nu pot nici confirma, nici infirma acest lucru”, a spus Peskov.
Anterior, Kremlinul a afirmat că așteaptă „semnale” pentru o posibilă întâlnire între Trump și Putin. Leonid Slutsky, președintele comitetului de afaceri internaționale din Duma de Stat, a spus că pregătirile pentru contacte între Moscova și Washington „sunt într-o fază avansată”.
În ceea ce privește tensiunile dintre Israel și Iran, Trump a spus că „ar dori să se ajungă la un acord cu Iranul pe tema non-nucleară” și a subliniat că ar prefera o înțelegere negociată decât „să-i bombardeze de-a binelea”. El a adăugat că, dacă ar exista un acord cu Iranul, „Israelul nu i-ar bombarda”. Totuși, Trump a refuzat să ofere detalii suplimentare despre abordarea sa față de Iran: „Într-un fel, nu îmi place să vă spun ce le voi spune. Știți, nu e frumos.”
„Aș putea să le spun ce trebuie să le spun și sper că vor decide că nu vor face ceea ce gândesc acum. Și cred că vor fi foarte fericiți”, a adăugat Trump.
Citește și
- Premierul Albin Kurti și partidul său, Vetevendosje, câștigă alegerile în Kosovo, dar pierd majoritatea
- Trump a cerut Trezoreriei SUA să nu mai producă monede de un cent: „Este atât de risipitor!”
- Trump e primul Președinte în exercițiu care participă la Super Bowl
Partenerii noștri