• Mii de oameni fug din țară pentru a evita chemarea la luptă în Ucraina, după ce Moscova a anunțat prima mobilizare de după cel de-al Doilea Război Mondial.
  • Două site-uri de știri din exil au raportat că autoritățile plănuiau să interzică bărbaților să plece, citând oficiali neidentificați.
  • Zborurile din Rusia au fost epuizate, iar mașinile s-au îngrămădit la punctele de control de la frontieră.

Kremlinul spune că nu s-a luat nicio decizie de a închide frontierele Rusiei pentru a opri exodul de bărbați de vârstă militară care fug din țară după zile de scene haotice în timpul mobilizării parțiale pentru războiul din Ucraina.

Întrebat luni despre perspectiva închiderii frontierelor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor: Nu știu nimic despre acest lucru. Deocamdată, nu s-a luat nicio decizie în acest sens.

Rapoartele potrivit cărora Rusia ar putea închide frontiera au contribuit la agitația de când președintele Vladimir Putin a dat ordin săptămâna trecută să cheme sute de mii de rezerviști, în cea mai mare escaladare de până acum a războiului de șapte luni din Ucraina.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Zborurile din Rusia au fost epuizate, iar mașinile s-au îngrămădit la punctele de control de la frontieră, existând rapoarte despre o coadă de 48 de ore la singura frontieră rutieră cu Georgia, singurul vecin pro-occidental care permite cetățenilor ruși să intre fără viză.

Panică. Toți oamenii pe care îi cunosc sunt în panică, a declarat David, un rus care și-a dat doar prenumele de teama represaliilor, într-un interviu acordat agenției de presă The Associated Press la un punct de trecere a frontierei cu Georgia. Fugim de regimul care ucide oameni.

Cozi lungi de mașini au fost văzute, de asemenea, pe drumurile către punctele de trecere de la frontierele cu Kazahstan și Mongolia. Toți cei care au vârsta de recrutare ar trebui să li se interzică să călătorească în străinătate în situația actuală, a declarat pentru agenția de presă RIA Novosti Serghei Tsekov, un deputat de rang înalt care reprezintă Crimeea anexată de Rusia în camera superioară a parlamentului rus.

Două site-uri de știri din exil – Meduza și Novaya Gazeta Europe – au raportat că autoritățile plănuiau să interzică bărbaților să plece, citând oficiali neidentificați.