Kuleba: „Rusia atacă Kievul cu rachete de croazieră chiar când Secretarul general al ONU și premierul bulgar vizitează capitala noastră”

  • Echipele CNN din Kiev au observat două explozii puternice, joi seară, la câțiva kilometri est de centrul orașului.
  • Autorităţile afirmă că armata rusă a comis atacuri cu rachete în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.
  • În acest moment, trei persoane rănite au fost spitalizate.

UPDATE – Ministrul ucrainean de externe califică loviturile de la Kiev drept „un act atroce de barbarie”

Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a calificat, joi, într-un mesaj pe Twitter, atacurile cu rachete rusești de la Kiev drept un „act atroce de barbarie”.

Oficialii ucraineni au condamnat atacul cu rachete al Rusiei asupra Kievului, joi seară, despre care spun că a avut loc în momentul în care secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, își încheia o vizită în capitala ucraineană.

UPDATE – Președintele ucrainean afirmă că rachete au lovit Kievul în timpul vizitei șefului ONU

Oficialii ucraineni au condamnat atacul cu rachete al Rusiei asupra Kievului, joi seara, care a avut loc în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, își încheia o vizită în capitala ucraineană.

Președintele Volodimir Zelenski, în mesajul său video zilnic, a declarat: „Astăzi, imediat după încheierea discuțiilor noastre [cu Guterres] la Kiev, rachete rusești au zburat asupra orașului. 5 rachete. Acest lucru spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei față de instituțiile globale, despre eforturile conducerii ruse de a umili ONU și tot ceea ce reprezintă organizația. Și, prin urmare, necesită un răspuns adecvat și puternic.”

„Loviturile cu rachete rusești asupra Ucrainei – asupra Kievului, Fastivului, Odesa, Khmelnytskyi și a altor orașe – dovedesc, încă o dată, că nu ne putem relaxa încă, nu putem crede că războiul s-a încheiat. Trebuie să luptăm, în continuare, trebuie să-i alungăm pe ocupanți”, a declarat Zelenski.

Premierul ucrainean, Denys Shmyhal, a declarat într-un tweet: „În timpul întâlnirii cu @antonioguterres la Kiev, am auzit explozii. Rusia a lansat un atac cu rachete asupra capitalei. Sunt sigur că un astfel de comportament sfidător al ocupantului va fi evaluat în mod corespunzător de către secretarul general al ONU. Războiul din #Ucraina este un atac la adresa securității mondiale!”.

O declarație a Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Kiev a declarat: „Nu am avut nici un răspuns:

„La 28 aprilie, la ora 20:13, Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Kiev a primit un raport privind un incendiu în districtul Shevchenkivskyi din capitală. Ca urmare a bombardamentelor inamice, a izbucnit un incendiu într-o clădire rezidențială de 25 de etaje, cu distrugerea parțială a etajelor 1 și 2. La ora 21:25, incendiul a fost stins pe o suprafață totală de 100 de metri pătrați … Operațiunile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare. Potrivit datelor preliminare, 5 persoane au fost salvate și 10 au fost rănite. Informațiile sunt în curs de clarificare”.

UPDATE

„În timp ce secretarul general al ONU @antonioguterres se află în vizită la Kiev, un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU – Rusia – lansează atacuri cu rachete asupra orașului. Acesta este un atac la adresa securității secretarului general și a securității mondiale!”, a scris Ministrul apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov, pe Twitter.

Ministrul Afacerilor Externe a numit bombardamentul din această seară o altă demonstrație a atitudinii sfidătoare a Rusiei față de Ucraina, Europa și lume.

UPDATE

UPDATE

„Rusia atacă Kievul cu rachete de croazieră chiar când Secretarul general al ONU și premierul bulgar vizitează capitala noastră”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

UPDATE

În acest moment, trei persoane rănite au fost spitalizate.

Salvatorii și medicii se află la fața locului. De asemenea, ei supraveghează casele din apropiere și scot oamenii afară.

Știre inițială:

Două explozii s-au produs, joi seară, în capitala Ucrainei, Kiev, iar autorităţile afirmă că armata rusă a comis atacuri cu rachete în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Conform agenţiei Reuters şi posturilor de televiziune BBC News şi CNN, au avut loc cel puţin două explozii de amploare, joi seară, la câţiva kilometri de centrul oraşului Kiev.

Exploziile s-au produs la finalul întâlnirii secretarului general ONU, Antonio Guterres, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că Rusia a lansat două rachete în districtul Şevcenkivski din Kiev.

„Inamicul a atacat Kievul, au fost două atacuri în Şevcenkivski. Toate serviciile sunt funcţionale. Informaţiile despre victime sunt în curs de clarificare”, a declarat Vitali Kliciko, citat de agenţia Ukrinform. Alţi oficiali ucraineni afirmă că una dintre rachete a lovit un imobil rezidenţial şi că sunt victime.

Informaţiile despre cauzele exploziilor nu pot fi verificate din surse independente, conform BBC News.