• România are o aşteptare legitimă ca Austria să îşi reconsidere poziţia exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut, susţine ministrul de Interne Lucian Bode.
  • Ministrul de Interne Lucian Bode a participat joi la Stockholm la secţiunea afaceri interne a Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne.
  • El spune că au fost discutate teme importante, precum combaterea criminalităţii organizate şi reducerea migraţiei ilegale către UE şi aderarea României la spaţiul Schenge.

România are o aşteptare legitimă ca Austria să îşi reconsidere poziţia exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut, susţine ministrul de Interne Lucian Bode, în urma unei discuţii avute cu omologul său austriac Gerhard Karner.

Ministrul de Interne Lucian Bode a participat joi la Stockholm la secţiunea afaceri interne a Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne. El spune că au fost discutate teme importante, precum combaterea criminalităţii organizate şi reducerea migraţiei ilegale către UE şi aderarea României la spaţiul Schengen.

Lucian Bode a subliniat în cadrul discuţiilor că România a îndeplinit şi îndeplineşte în continuare toate condiţiile de aderare şi a cerut soluţionarea acestui dosar cât mai curând posibil.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

„Până la luarea deciziei de aderare, am transmis tuturor partenerilor europeni determinarea României de a continua implementarea la cele mai înalte standarde a tuturor condiţiilor de aderare, aşa cum au constatat partenerii europeni în cadrul celor 2 exerciţii de evaluare voluntară din România. În paralel, în perioada următoare, vom continua dialogul cu toţi partenerii europeni, în special cu Comisia Europeană şi Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene, pentru că aceasta este cea mai bună soluţie pe care o avem în momentul de faţă pentru a conserva majoritatea covârşitoare de state care ne-au susţinut şi ne susţin în continuare” , susţine ministrul de Interne.

Acesta anunţă că a avut o întrevedere cu omologul său suedez, Gunnar Strömmer, pentru a „coordona demersurile în vederea continuării şi finalizării acestui proces, context în care i-am cerut un plan concret pentru deblocarea dosarului Schengen în perioada următoare” .

„Mă bucur că Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene se va implica activ în favoarea României, extinderea spaţiului Schengen fiind una dintre priorităţile anunţate. Un prim pas important a fost făcut deja şi apreciez decizia Preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene de a demara de îndată consultări cu toţi partenerii europeni în vederea identificării modalităţilor concrete de a debloca acest dosar” , a transmis Bode.

În ceea ce priveşte relaţia cu Austria, Lucian Bode a anunţat că a discutat cu omologul său austriac Gerhard Karner.

„Sunt încrezător că în perioada următoare vom relua dialogul bilateral, întrucât România are o aşteptare legitimă ca Austria să îşi reconsidere poziţia exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut. Totodată, i-am cerut ca Austria să revină la sprijinul constant arătat faţă de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spaţiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil. Cu atât mai mult cu cât noile date prezentate la Stockholm de către agenţia europeană FRONTEX confirmă încă o dată că România nu se află pe principala rută de migraţie din Balcani” , mai arată ministrul de Interne.