• În campania electorală, Trump a pus acentul pe rezervele de petrol.
  • De la COP 29 lipsesc Macron, Xi, Modi și Ursula von der Leyen.
  • UE a contribuit cu 28 mld. € la finanțarea climatică în 2023.
  • SUA a contribui cu 9.5 mld. $ la finanțarea climatică în 2023.
  • Polonia se opune reducerii emisiilor cu 90% până în 2040.
  • Italia contestă interzicerea motoarelor cu ardere internă din 2035.
  • Arabia Saudită și China se opun politicii de taxare a carbonului.
  • 223 de oameni au murit iar 78 sunt încă dispărute în Spania.
  • În Java, zeci de case au fost distruse de inundații și alunecări de teren.

Alegerea lui Trump la Casa Albă a schimbat agenda conferinței climatice COP29 de la Baku, din Azerbaidjan. În prima zi a conferinței, senatorul democrat din Statele Unite, Sheldon Whitehouse.

Nu putem ignora că Donald Trump, republicanii, cu mega-donatorii lor din industria petrolului urmăresc să torpileze progresele climatice făcute de democrați în ultimii patru ani. În precedentul mandat la Casa Albă, Trump a numit schimbările climatice „o farsă” și a retras Statele Unite din acordul de la Paris.
Iar în actuala campanie electorală a avut același discurs, scrie POLITICO.

Printre absențele notabile la conferință se numără președintele francez, Emmanuel Macron, cel al Chinei, Xi Jinping, premierul indian, Narendra Modi sau președinta Comisiei Europene, Ursula vn der Leyen. Uniunea Europenă a contribuit cu 28 de miliarde de euro la finanțarea climatică în 2023, comparativ cu 9.5 miliarde de dolari din partea Statelor Unite.

Recomandări

POLONIA SPRIJINĂ UCRAINA
META PICĂ
PREZIDENȚIALELE RĂMÂN ANULATE
STARE DE URGENȚĂ ÎN MOLDOVA
CHINA SCHIMBĂ TACTICA
NOI LEGI ÎN IRAN

Trump nu e singurul care pune probleme acțiunilor de luptă împotriva schimbărilor climatice. Miniștrii europeni au încercat să fixeze un prag de reducere a emisiilor cu 90% până în 2040, dar s-au lovit de opoziția Poloniei. Guvernul italian contestă interzicerea motoarelor cu ardere internă din 2035. Marii producători de petrol, ca Arabia Saudită și China, se opun politicii de taxare a carbonului.

Inundațiile din Spania au arătat efectele negative ale schimbărilor climatice. Cel puțin 223 de oameni și-au pierdut viața, 78 sunt încă dispărute și aproape jumătate de milion de hectare de teren sunt afectate. Și Indonezia se confruntă cu inundații puternice. Zeci de case au fost distruse și 500 de oameni au fost afectați de ploile puternice și alunecările de teren din insula Java, iar meteorologii anunță noi ploi torențiale.

Citește și