La biserică nu este nevoie de certificatul verde. Explicația lui Raed Arafat: Nu trebuie neapărat argumente științifice

Credinciosii paricipa la slujba religioasa prilejuita de sarbatoarea Botezului Domnului (Boboteaza), la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, miercuri, 6 ianuarie 2021. DANI AMARIEI / MEDIAFAX FOTO Foto: DANI AMARIEI / MEDIAFAX FOTO
  • Autorităţile nu au inclus biserica pe lista cu locuri în care este solicitat certificatul verde.
  • Este decizia CNSU, a explicat secretarul de stat Raed Arafat.

Singurele reguli care se aplică în biserici sunt purtarea măştii de protecţie şi respectarea unei distanţe de doi metri între persoane.

„Este o măsură decisă să nu închidem activităţile religioase… este o decizie la nivelul CNSU. Nu trebuie neapărat argumente științifice. Asta este decizia luată”, a explicat Raed Arafat.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a propus, vineri, ca indiferent de rata de incidenţă din localitate să se impună restricţii de circulaţie de la ora 22.00 pentru persoanele nevaccinate.

În plus, în centre comerciale, în instituţii sau în alte locuri, accesul este permis în baza certificatului verde.

Reporter: Pentru activitățile religioase, pentru că am văzut că acolo nu e nicio mențiune nouă, vă gândiți…

Raed Arafat: Se menţionează faptul că va trebui să fie doi metri pătrați asigurați.

Reporter: Dar adeverință de vaccinare, nu neapărat certificat…

Raed Arafat: Nu, la acest moment, nu, acolo nu. S-a decis să nu fie condiționare, dar va trebui mască, bineînțeles, și doi metri pătrați pe persoană.

Reporter: Dar cum se explică, pentru că în aer liber…

Reporter: Exact, sunt foarte multe probleme acolo, oamenii nu respectă măsurile, am văzut și imaginile. De-asta vă întrebam, dacă cumva luați în calcul…

Raed Arafat: Deci este o decizie luată la nivelul CNSU. Au fost discuții în acest sens, este o decizie luată la nivelul CNSU, din acest punct de vedere.

Reporter: Ne puteți spune și argumentele științifice care au fost invocate?

Raed Arafat: Cum v-am zis, sunt măsuri care se iau, nu e neapărat să ai argument științific pentru această măsură. E o măsură decisă. Nu închidem activitățile religioase, dar punem condiția de doi metri, mască, distanță. E o decizie luată la nivelul CNSU și este o decizie votată la nivelul CNSU. Sunt mai multe aspecte care se iau în considerare, pe lângă baza științifică care se oferă de către medici. Asta este decizia luată la acest moment.