• Liviu Turcu a fost invitatul lui Marius Tucă la Marius Tucă Show, marți de la 18.00 pe Aleph News.

Liviu Turcu, un fost ofițer în cadrul DIE în perioada comunistă, în prezent analist în relații internaționale care trăiește în SUA de 32 de ani, a vorbit despre experiența cu serviciile de informații românești în anii de după revoluția din 1989, dar și despre situația din SUA, despre criza de peste ocean, de unde a pornit și care este stadiul actual.

”Eram un outsider al sistemului, nu am fost militar, am venit din mediul academic, percepția mea în desfășurare muncii de informații a purtat pecetea acestei origini academice”, a povestit Turcu.

Întrebat despre colaborarea dintre SIE și serviciile americane, Liviu Turcu răspunde diplomat că este retras din câmpul muncii informative, dar știe că ar fi o colaborare foarte bună.

Liviu Turcu nu a vrut să vorbească despre Traian Băsescu. ”În ce-l privește pe Băsescu, n-aș vrea să încep o conversație prea detaliată, dar trecutul său a reprezentat un mare handicap. Însă datorită stilului personal al președintelui de a se raporta la asta, a dorit cu tot dinadinsul să pună șaua pe cei care au putut să-i ridice probleme. A avut de tras și în sens pozitiv și în sens negativ.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

America este într-o criză latentă de 30 de ani, când a apărut globalizarea

În ceea ce privește America, Liviu Turcu explică istoria crizei de peste ocean: ”America este într-o criză care își are originea în urmă cu cel puțin 30 de ani, când globalizarea a început să își facă prezența, o criză latentă, care însă treptat, treptat, a devenit tot mai acută. Și care a intrat într-o nouă fază în 2016, când a fost o mare surpriză pentru establishmentul și publicul american să constatate că un personaj venit din afara sistemului politic tradițional, cu două slogaruri electorale cu schepsis a reușit surprinzător să devină președinte.

Primul slogan – America first – să punem America înainte de toate în plan domestic și internațional și al doilea slogan – Să asanăm mlaștina politică a Washingtonului. Cele două sloganuri aveau însă un sens mai profund, care se pare că a scăpat și celor care în general știu ce se întâmplă în sistemul politic american. După patru ani, în 2020, am asistat la o nouă fază a crizei, care e în plină desfășurare, nu s-a încheiat. Detaliile de ordin electoral care încă apar pe ecrane demonstrează că problemele care au creat masa enormă de peste 70 de milioane de votanți care îl susțin pe Trump are cauze mult mai adânci, care dacă nu sunt rezolvate vor pune America într-o postură și mai dificilă, atât intern cât și internațional.

Ceea ce este însă demn de remarcat, în afara aparențelor, este faptul că cei doi candidați au atras probabil cel mai mare număr de votanți din istoria alegerilor americane, nu atât la nivelul calităților sau lipsurilor pe care fiecare dintre candidați le avea ca persoană. Ei au devenit un simbol față de care America s-a raportat și a dezvăluit falia, fractura profundă a Americii în momentul de față. Două lumi paralele multă vreme au intrat într-o coliziune publică directă, care este radicalizată, nelăsând nicio speranță pentru viitorul apropiat. Nu există dialog, fiecare dintre părți nu ascultă decât ceea ce o interesează, nu este dispusă să stea la masă cu partea adversă, și acest lucru e în detrimentul general și nu va face decât să agraveze situația.”

Ce stă în spatele acestei bătălii

Liviu Turcu a spus că există o mai mare probabilitate ca Joe Biden să devină noul președinte al Statelor Unite, dar e încă o cale lungă și pot fi foarte multe surprize.

Liviu Turcu: Îi îndemn pe telespectatori să fie mai prudenți în legătură cu rezultatul. Sigur, există o mai mare probabilitate ca Joe Biden să devină noul președinte al Statelor Unite, dar în același timp, pentru cei care cunosc mecanismul tehnic, politic, care urmează să valideze acest rezultat, e încă o cale lungă și pot fi foarte multe surprize. Dincolo de euforia susținătorilor Partidului Democrat, care e firească, să nu se uite că victoria aceasta i-a surprins chiar și pe ei, că nu s-au așteptat ca după patru ani în care actualul președinte a făcut obiectul unor critici supervehemente, fiind luat la bani mărunți, va mai putea să adune atâția votanți în favoarea lui. Încă o dovadă că vorbim aici de două falii foarte puternice ale socității americane care trăiesc în mentaluri și în lumi complet diferite.”

Liviu Turcu spune că personal nu are un parti-pris, vrea să înțeleagă ce stă în spatele acestei bătălii. ”Aceste bătălii sunt pe mărimea importanței scenei pe care se desfășoară, impactul internațional e foarte puternic și va obliga reașezarea ordinii mondiale într-o nouă configurație, vom vorbi mai curând de multipluralism, cine nu e cu noi, e împotriva noastră. Trebuie să se facă deosebire între această vânzoleala a mass-mediei, care are un parti pris, nu trebuie criticată pentru ce face, dar ar trebui să se stie de ce face ce face, Ea e de partea establishmentului.”

Liviu Turcu spune că cei 70 de milioane de votanți ai lui Trump i-au amintit de situația în care a fost România când a candidat Vadim Tudor împotriva lui Ion Iliescu. ”Ce eforturi, ce mobilizare, inexplicabile între stânga și dreapta politică românească.”

”Trebuie menționat că America e un continent și dacă vă uitați pe harta politică, domină Partidul Democrat pe malurile oceanelor. Partidul Democrat a evoluat politic, mental și ideologic. America tradițională aminteșlte de sec XIX-XX. În sistemult federal a existat o anumită izolare. Această categorie și-a putut păstra un model existențial.

Nativii din Arizona sunt pro-Trump. Ceea ce a dus la schimbarea aparentă și spectaculoasă a culorii politice pentru democrați a fost imigrarea a 2 milioane de oameni veniți din alte regiuni să lucreze în high-tech”, spune Liviu Turcu, care locuiește în Arizona.

În opinia sa, situația va continua să se deterioreze. ”Presupun că Biden și Partidul Democrat reușesc să câștige, probabil să se pornească la rezolvarea problemelor care reprezintă miezul detașării celot 70 milioane de votanți ai lui Trump.”

Liviu Turcu: Afirmația disperată a lui Biden că va încerca să fie președintele tuturor americanilor e o iluzie

Liviu Turcu: ”Problemele sunt atât de importante și de serioase, încât afirmația disperată, e strategică, a lui Biden că va încerca să fie președintele tuturor americanilor, adică inclusiv să-i reprezinte pe cei 70 de milioane de votanți ai lui Trump, e o iluzie. La judecata rece, această afrmație exprimă doar dorința de a calma eventualele reacții radicale ale celor 71 de milioane, e suficient ca doar câteva zeci de mii, sute de mii să devină radicale în stradă și atunci nu mai e nevoie să spun ce urmează.”

Turcu subliniază că a urmărit foarte serios campania electorală și a constatat că poziția președintelui american a fost mereu hiperbolizată, pentru simplul fapt că atunci când e vorba de proiecte majore, cheia, pâinea și cuțitul sunt la Congresul SUA, el decide alocarea resurselor.

Liviu Turcu: ”Din punct de vedere al României, ceea ce se întâmplă în SUA sub sistemul electoral, nu modifică fundamental raporturile României ca stat cu statul american.”

Când se va termina criza

Liviu Turcu: ”Nici măcar liderii celor două facțiuni nu au cea mai mică ideea cum se va termina criza, pentru că acest culoar pe care se merge e plin de capcane. Din punct de vedere juridic a prevedea ce se va întâmpla e un pariu, un om serios nu îl va face. Biden are șansa numărul 1 de a deveni președintele SUA, dar cu o victorie atât de strânsă are mâinile legate pentru a putea deveni un adevărat reprezentant al poporului american și al celor 71 de milioane de suporteri ai lui Trump.”