• Aproape două milioane de persoane din Turcia au părăsit zona afectată de cutremur. Unii locuiesc la prieteni sau la persoane dragi în alte părți ale țării.
  • Zborurile și trenurile care părăsesc regiunea sunt gratuite pentru cei care doresc să plece.
  • Dar în orașul Samandag, în apropiere de coasta mediteraneană, Songul este clar că ea și familia ei nu pleacă nicăieri.

La o lună de la cutremurele devastatoare din Turcia și Siria, cei care au supraviețuit se confruntă cu un viitor incert. Una dintre cele mai grave probleme ale acestora este găsirea unui loc sigur unde să locuiască. Cel puțin 1,5 milioane de persoane sunt acum fără adăpost și nu este clar cât timp va dura până când li se va găsi un adăpost adecvat.

Între timp, agenția turcă pentru dezastre Afad spune că aproape două milioane de persoane din Turcia au părăsit zona afectată de cutremur. Unii locuiesc la prieteni sau la persoane dragi în alte părți ale țării. Zborurile și trenurile care părăsesc regiunea sunt gratuite pentru cei care doresc să plece.

Dar în orașul Samandag, în apropiere de coasta mediteraneană, Songul este clar că ea și familia ei nu pleacă nicăieri. Acest lucru este foarte important pentru noi. Orice s-ar întâmpla în continuare – chiar dacă se prăbușește casa – noi vom rămâne aici. Aceasta este casa noastră, cuibul nostru. Tot ceea ce avem este aici. Nu avem de gând să plecăm”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Piese prețioase de mobilier au fost scoase cu grijă din casă și așezate afară. Deasupra unei măsuțe din lemn lustruit se află un suvenir de vacanță, un tablou făcut din scoici din stațiunea turcească Kusadasi. Există un bol de fructe, cu mucegai alb care se târăște pe o portocală mare. Lucruri care par normale în interior se simt ciudate și nelalocul lor când stau pe stradă.

În momentul de față, întreaga familie locuiește în trei corturi, la doar câțiva pași de casa lor avariată. Dorm și mănâncă acolo, împărțind mâncarea gătită pe o mică sobă de camping. Nu există o toaletă adecvată, deși au recuperat una din baie și încearcă să o instaleze într-o magazie de lemn improvizată. Au creat chiar și o mică zonă de duș. Dar totul este foarte elementar, iar lipsa de spațiu și de intimitate este evidentă. Aceste corturi sunt înghesuite și supraaglomerate.

A fost o lună chinuitoare pentru Songul. Șaptesprezece dintre rudele lor au fost ucise în cutremur. Sora ei, Tulay, este oficial dată dispărută. Nu știm dacă este încă sub dărâmături”, îmi spune ea. „Nu știm dacă trupul ei a fost scos încă sau nu. Suntem în așteptare. Nu putem începe să plângem. Nici măcar nu putem să o găsim pe cea pe care am pierdut-o.”